Listasin kahdeksan kiinnostavaa paikkaa tai kohdevinkkiä, joihin kannattaa suunnata matkatessa Dominikaanisessa tasavallassa.
1. Häkellyttävä Los 3 ojos -luola, Santo Domingo

Los 3 ojos -luolan maanalaisella pienellä joella tekee mieli huhuilla pimeyteen. Äänet kaikuvat pitkin seiniä ja komeat tippukivimuodostelmat saavat haltioitumaan. Kauneinta on kuitenkin vesi, joka helkkyy turkoosina luolien pohjalla.
Maan pääkaupungissa Santo Domingossa sijaitseva Los 3 Ojos käsittää kolme kiintoisaa luolaa. Niiden äärelle matkailija pääsee laskeutumaan portaita pitkin. Luolasto on kaupunkimatkaajalle helposti saavutettava luontoelämys, joka kannattaa kokea. Viimeisimmässä luolassa on mahdollisuus hypätä paatin kyytiin, joka kuljettaa joen yli luolan toisella puolella olevaan tunneliin. Sen loppupäässä odottaa kaunis järvimaisema.


Miten pääset? Helpoiten pääset ottamalla taksin mistä tahansa Santo Domingon kaupunginosasta luolalle. Suosittelen hyödyntämään pääkaupungissa über-takseja. Sisäänpääsy luolaan maksaa 100 Dominikaanisen pesoa eli noin 1,65 euroa.
2. Eeppinen Faro a Colón, Santo Domingo

Kulttuuri- ja historiakohde Faro a Colón (myös Columbus Lighthouse Monument) tekee matkailijaan aivan varmasti vaikutuksen. Tämä Kristoffer Kolumbukselle omistettu rakennus on valtava, tyyliltään samaan aikaan futuristinen ja inkatyyppinen. Se on niin iso, että melko kaukaakin sitä on vaikea saada mahtumaan kokonaan samaan kuvaan – etenkään sivusuunnasta, jos käytössä ei ole laajakulmaobjektiivia.
Yläpuolelta katsottuna rakennus muistuttaa jättimäistä ristiä. Sitä halkoo pitkät käytävät vaaka- ja pystysuunnassa. Käytävien seinät kohoavat korkeuksiin ja valo siivilöityy niiden väleihin upeasti. Rakennuksen keskiössä on komea arkku, jossa kiistellysti lepää itse tutkimusmatkailija tai ainakin osia hänestä. Tämän paikan lisäksi Kolumbuksen toinen virallinen leposija on Espanjan Sevillassa.

Rakennuksesta löytyy myös Kolumbuksen retkistä kertova näyttely, joka kattaa maailman eri maita historiallisine esineineen, keskittyen erityisesti Etelä-Amerikkaan. Iltaisin rakennuksessa on komea ulkovalaistus.




Miten pääset? Rakennus sijaitsee Santo Domingossa Río Ozama -joen itäisellä puolella. Sisäänpääsy aikuiselta on 30 Dominikaanisen pesoa eli noin 0,5 euroa.
3. Historiallinen Zona Colonial, Santo Domingo

Dominikaanisen tasavallan pääkaupunki Santo Domingo on valtava kaupunki, jossa asuu noin kolme miljoonaa ihmistä. Jos boheemi ja historiallinen tunnelma kiehtovat, suuntaa ainakin Zona Colonialiin.
Zona Colonial on historiallinen vanha kaupunginosa, josta löytyy paljon nähtävää. Siellä on koko saarivaltion vanhimmat kadut ja kirkot. Aluetta tonkiessa ja rennosta tunnelmasta nauttiessa saa kulumaan helposti parikin päivää, koska museoita ja historiallisia kohteita on niin paljon. Myös ravintoloita ja illanviettopaikkoja riittää.



Yksi suosituimmista nähtävyyksistä on Kristoffer Kolumbuksen pojan Diego Kolumbuksen rakennuttama Alcázar de Colón, ns. Kolumbuksen linna, jossa on taidetta esillä. Lähellä sijaitsevassa, 1500-luvulla rakennetussa linnoituksessa Fortaleza Ozamassa pääset puolestaan nousemaan jänniä portaikkoja sekä katsomaan ja kuvaamaan kaupunkimaisemia vanhoilta muureilta käsin.
Maailman vanhin katedraali Catedral Primada de America on alueen kuuluisa hengellinen nähtävyys, kun taas Museo Memorial de la Resistencia Dominica kuljettaa vierailijan maan surullisiin vaiheisiin, kuten sisällissotien, diktatuurin ja kapinoiden aikoihin. Vilkkaalla Calle el Condella on paljon ravintoloita ja puoteja. Katusoittajat pitävät tunnelmaa yllä ja myynnissä on paljon taidetta ja käsityötä.






Santo Domingon vanha kaupunki kannattaa ehdottomasti kokea, mutta vanhoja nähtävyyksiä ja museoita on niin paljon, että suosittelen valitsemaan niistä juuri vain ne sinua kiinnostavat. Muuten voi helposti iskeä ähky!
4. Sympaattinen yökerho Parada 77, Santo Domingo

Tämän pikkuisen yökerhon parasta antia matkailijalle on aito, nuorekas ja paikallinen tunnelma. Rosoiset graffitiseinät kruunaavat paikan, eikä drinkeistä makua (ja tujua) puutu. Jos et välitä tanssimisesta, kannattaa ainakin tulla tsekkaamaan eloisaa menoa. Paikallisille yöelämä merkitsee ennen kaikkea juuri tanssimaan tulemista, ja monet tanssivat sydämensä kyllyydestä jo alkuillasta – suomalaiseen silmään sellaisilla taidoilla, että ei voi kuin huokailla ihastuksesta. Dominikaanisten suosikkitansseja ovat merengue ja bachata, joten ainakaan niiltä et voi välttyä. Todennäköisesti luvassa on myös vauhdikasta salsaa ja reggaetonia.
Vietin unohtumattoman illan, kun paikalliset pyysivät yllättäen minut ja matkaseuralaiseni mukaan rientoihinsa ja opettivat askeleita. Tanssimme heidän kanssaan tuntikausia. Valitettavasti yökerhosta ei ole pahemmin kuvia, koska illan vilskeessä unohdin kuvata. Suosittelen kokemaan paikan tunnelman ja ylipäätään pääkaupungin sykkivän yöelämän. Muutama paikallinen suositteli myös yökerhoja nimeltä Mamma ja Platinum, mutta niissä en itse ehtinyt käydä.

Miten pääset? Yökerho Parada 77 sijaitsee Zona Colonial -kaupunginosassa Calle Isabel La Católica -kadulla.
5. Tuulinen ja eloisa Cabarete -ranta, Sosúa

Nyt on villiä! En ole eläissäni nähnyt samassa maisemassa niin paljon purjelautailijoita ja surffaajia kuin Cabarete -rannalla Sosúassa. Värikkäät purjeet heiluvat tuulessa ja ihmiset kieppuvat villisti aaltojen harjoilla. Rantaviivaa riittää parin kilometrin mitalta, joten halukkaat pääsevät purjelautailemaan, ottamaan aurinkoa ja nauttimaan tunnelmasta ilman liian ruuhkaista tunnelmaa.
Rannalla on samaan aikaan leppoisa ja eläväinen meininki. Lähellä on myös turistipuoteja ja ravintoloita, joten tekemistä ja ruokaa riittää vaikka koko päiväksi. Rannan varrella on myös hotelleja, joiden asiakkaat viettävät alueella kokonaisia rantalomia. Monet paikalliset suosittelivat sitä Dominikaanisen tasavallan -matkani aikani koettavaksi ja kertoivat lomailevansa sen liepeillä itsekin. Cabarete toden tosiaan on ihastuttava ranta.

Miten pääset? Pääset pohjoisrannikolla sijaitsevaan Sosuáan ottamalla bussin esimerkiksi Santo Domingosta tai Santiagosta. Jos tahdot matkata Samanásta tai Terranasista Sosúaan, huomioi, että pohjoisrannikkoa pitkin kulkeva bussi lähtee Las Terranasista Sosuaan (määränpäänään Puerto Plata) kerran päivässä aamulla kello 06:30.
6. Viehättävä Cascada el Limónen vesiputous, El Limón

Jalkaa toisen eteen ja menoksi! Matkalla piisaa sopivasti ylämäkiä noustavaksi ja mutaa varottavaksi, kunnes palkintona siintää 52-metrinen Cascada El Limónen vesiputous. Sen alle kelpaa pulahtaa vilvoittelemaan.
Suosituin vaihtoehto mennä putoukselle on ratsastaa perille muulin kyydissä järjestetyn retken turvin. Toisaalta jos haluat nähdä vähän vaivaa, saada liikuntaa ja säästää rahaa, voit patikoida paikan päälle omatoimisesti. Lue kertomukseni retkestä El Limonen putoukselle ja tarkemmat ohjeet, miten päästä perille.

7. Keskimaan vehreät luontokohteet

Dominikaanisessa tasavallassa on uskomattoman vehreä ja kaunis luonto, joka on tavoitettavissa kätevästi esimerkiksi pohjoisrannikolla sijaitsevasta Puerto Platasta käsin. Pohjoisemmassa sisämaassa kannattaa käydä vaeltamassa Dominikaanisen tasavallan korkeimmalla vuorella Pico Duartella (3087 m). Myös melko lähellä sijaitseva Constanzan alue kukkuloineen ja laaksoineen tarjoaa luontomatkailijalle kauneutta ja reippailua koettavaksi.
Extreme-urheilun ystäville löytyy jännittäviä elämyksiä ympäri maata: erilaisia haastavia patikointiretkiä, koskenlaskua sekä riippuliitoa viidakon yllä.
Matkallani kohti pääkaupunkia vietin itse pari yötä luontoelämysten toivossa sisämaassa Jarabacoassa. Luontoretkisuunnitelmat oli kuitenkin pakko perua sankkojen sateiden vuoksi. Tästäkin huolimatta pääsin nauttimaan hotellin lähettyvillä olevista vehreistä maisemista ja kuohuvasta koskesta. Ehdottomasti suosittelen kaikkia muita luontoihmisiä penkaisemaan sisämaata ja kokemaan kaikki siisteimmät luontojutut puolestani. Jarabacoasta käsin voit mennä esimerkiksi päiväretkelle Parque National Armando Bermúdezin kansallispuistoon tai sitten koskenlaskuretkelle Río Jaque del Norte -joelle. Itse Jarabacoan kaupungin lähellä on El Mogoten ja La Jaguan luontopolkuja.

Miten pääset? Sisämaan kohteisiin täytyy usein mennä parilla eri bussilla. Määränpäästäsi riippuen voit ottaa bussin esimerkiksi Santiagoon tai La Vegaan ja jatkaa niistä eteenpäin kohteeseesi.
8. Lautalla Puerto Ricon San Juaniin

Jos Dominikaanisen tasavallan reissulta haluaa vielä enemmän kuin yhden Karibian saaren, suuntaa Santo Domingosta lautalla Yhdysvaltojen alaiseen Puerto Ricoon. Yö hurjasti keikkuvan lautan hytissä oli omanlaisensa elämys ja San Juanin kaupungin tunnelma kokemisen arvoinen.
Reittiä liikenneivän Ferres del Caribe -yhtiön reittialukseen voit ottaa mukaan myös oman auton. Lautta ei ole mikään risteilyalus, mutta sieltä löytyy muutama ruokaravintola, baari, kansibaari ja hiukan iltaohjelmaa, kuten musiikkia ja yksinkertainen disko.


Puerto Ricon San Juanissa erityisen mieleenpainuva on niemessä sijaitseva vanhempi kaupunginosa Viejo San Juan. Siellä on paljon värikkäitä taloja, hauskoja putiikkeja ja eläväisiä ravintoloita. Hintataso on Yhdysvaltojen tasoa eli ero Dominikaaniseen tasavaltaan huima. Katso aiempi postaukseni San Juanin ja Santo Domingon eroista ja ihanista taloista tästä.

Miten pääset? Lautta Puerto Ricon San Juaniin liikennöi muutaman päivän välein Don Diegon terminaalista (Terminal Don Diego) Santo Domingosta. Terminaali sijaitsee kohtuullisen kävelymatkan päästä Zona Colonial -alueelta.
Reissasin Dominikaanisessa tasavallassa tammi-helmikuussa 2018.
Lue lisää juttuja Bellan matkassa -blogista.

Lue lisää reissustani:
Ensitunnelmista ja käänteistä, kun saavuin Dominikaaniseen tasavaltaan.
Kauneimmista kaupunkinäkymistä Puerto Ricossa ja Dominikaanisessa tasavallassa.
Rumankauniin Malesian Kotakinabalun nähtävyyksistä.
Vaellusretkestä iilimatojen ja sumun keskellä Kinabalun kansallispuistossa.
Matkasta kierrellen Italian Como-järvellä.





Teksti ja kuvat:
Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi