Road trip Suomessa – 14 pysähdyspaikkaa

3337 kilometriä. Sellainen luku odotti kesäisen Suomi-reissun lopuksi. Noin kahden viikon pituinen road trip sisälsi monenlaisia kohteita ympäri maata, joista muutama oli minulle tuttuja entuudestaan mutta suurin osa tietenkin aivan uusia. Ennen tätä reissua en ollut koskaan käynyt Torniota pohjoisempana, ja sielläkin olin aikoinaan pyörähtänyt lyhyellä työreissulla.

Koostin tähän kirjoitukseen tunnelmapaloja reissun ajalta sekä kohteita, joissa pysähdyimme matkan aikana. Länsi-Suomi jäi valitettavasti jälleen kokematta, sillä aika loppui niin sanotusti kesken. Suomi on suuri ja kaunis maa, eikä sitä kannata juosta kusten.

Roadtrip Suomessa
Karavaanareita suuntaamassa Kilpisjärvelle. Taustalla näkyy Saana-tunturi. Annabella Kiviniemi

Vironlahden raikas saaristo

Kokkaamme, teemme ruokaa, saunomme ja pulikoimme kylmässä meressä. Käymme myös kävelyllä tutkimassa saaren luontoa. Valkoinen jäkälä peittää kalliota kuin lumi, suuret siirtolohkareet hämmentävät ja naava vakuuttaa: ilma täällä on ihanan raikasta ja puhdasta.

Tuuli sotkee hiuksia ja nappaa mennessään arjen ja työt. Nyt ollaan lomalla. Moottori hurisee. Lomamme alkaa pysähdyksellä Virolahden saaristoon, jonne menemme mökkireissulle kaveripariskunnan kanssa.

Roadtrip Suomessa
Virolahden saaristossa on jäkälää kuin lunta. Annabella Kiviniemi

Itäinen saaristo oli minulle jotakin aivan uutta: yleensä Pohjois-Karjalaan tulee mentyä Lahdenväylältä Mikkelin, Juvan ja Varkauden kautta, mutta tällä kertaa myötäilimme saaristoa ja Venäjän rajaa ja mökkireissu sopi täydelliseksi aloituksesi road tripille.

Roadtrip Suomessa
Valtavat siirtolohkareet eivät liiku ihmisvoimin.
Roadtrip Suomessa
Mökkeilyä hyvässä seurassa Virolahden saaristossa. Elias Jääskinen
Roadtrip Suomessa
Aurinko laski kauniisti reissun ensimmäisenä iltana. Annabella Kiviniemi

Shoppailua Zsar Outlet Villagessa

Autoja on paljon parkissa. Edessä kohoaa koristeellinen sisäänkäynti, joka johdattelee pikkuiseen kylään, jossa on monenlaisia merkkiputiikkeja. Zsar Outlet Village on Suomen ensimmäinen aito outlet- kauppakeskus Suomessa. Putiikeista löytyy alennetuin hinnoin merkkivaatteita ja -kenkiä. Siellä voi myös nautiskella leivoskahvit.

Itse tutkin muutaman tutun liikkeen tyypillisellä omalla tekniikallani: jos viidessä minuutissa ei löydy mitään kiinnostavaa ensisilmäyksellä, saa riittää. En ole kovin kärsivällinen shoppailija nimittäin. Eräästä liikkeestä löydän kuitenkin aivan ihanan mekon, jossa on melkein 50 prosentin alennus. Mekko on turkoosi, joten en mahda itselleni mitään, sillä olen ollut oudosti juurtunut kyseiseen väriin viimeiset kymmenen vuotta. Se lähtee mukaan.

Roadtrip Suomessa
Kuvassa outlet-kylän sisäänkäynti, jonka takana on tyrkyllä merkkituotteita alennushinnoin.

Miten pääset? Zsar Outlet Villageen pääsee kätevästi omalla autolla. Se sijaitsee Helsingistä 187 kilometrin, Kouvolasta 93 kilometrin, Kotkasta 67 kilometrin ja Lappeenrannasta 60 kilometrin päässä. Lappeenrannasta ja Helsingistä kylään pääsee ilmaisella bussikuljetuksella joka lauantai.

Vaihtoehto kulkupelille: Nykyään on olemassa niin sanottu matkailuajoneuvojen airbnb-palvelu, jonka kautta yksityishenkilöt voivat vuokrata matkailuautojaan ja -asuntovaunujaan muiden reissaajien iloksi sen sijaan, että ne seisoisivat omassa pihassa tyhjänpantteina. Ruotsalaisen Housecarin alusta on tulossa Suomeen. Vuokraaja voi esimerkiksi hyödyntää 24/7-tiepalvelua sekä saatavilla on suomenkielistä asiakaspalvelua.

Parikkalan taianomainen patsaspuisto

Epätodellista, taianomaista, eksoottista. Keijulapset tanssivat valkovuokkojen keskellä, maanisen näköinen nainen tuijottaa suoraan silmiin ja mystiset hahmot joogaavat vailla painovoiman lakeja. Parikkalan Patsaspuisto on jännittävä kokemus ja kuulemma yksi pohjoismaiden vaikuttavimpia fantasiataideteoksia. Muutama perheenjäseneni oli käynyt samana kesänä aiemmin puistoissa, joten tajusin itsekin omalla reissullani pysähtyä matkan varrella paikalle. Todellakin kannatti!

Taiteilija Veijo Rönkkösen teokseen kuuluu viitisen sataa erilaista veistosta, ja niiden muodostamat kokonaisuudet muodostavat kymmeniä erillisiä taideteoksia. Rönkkönen työskenteli teosten parissa vuosia, ja sen kyllä huomaa. Paikka saa katsojan todellakin ihmetyksen valtaan. Tyypillä on pärissyt ja lujaa!

Parikkalan patsaspuisto
Parikkalan Patsaspuistossa on taianomainen tunnelma. Annabella Kiviniemi

Miten pääset? Parikkan Patsaspuiston osoite on Kuutostie 611 Parikkalassa. Se sijaitsee aivan Venäjän itäisen rajan tuntumassa. Kohteeseen täytyy ajaa autolla.

Annabella Kiviniemi
Löysin itselleni seuraa. Elias Jääskinen
Roadtrip Suomessa
Taideteokset ovat paikoin hurjia. Annabella Kiviniemi
Roadtrip Suomessa
Lapsiveistoksia leikkimässä kasviston suojissa. Annabella Kiviniemi
Roadtrip Suomessa
Psykedeelinen joogajoukko. Annabella Kiviniemi

Punkaharjulle rentoutumaan

Korkean harjun toisella puolella säkenöi Puruvesi, toisella Pihlajavesi. Suomen kaunein tie on jäänyt minulle lapsuuden kesäreissuilta mieleen. Tällä kertaa huristelen sitä pitkin rakkaani kanssa monta vuotta myöhemmin. Kapea harju on noin seitsemän kilometrin mittainen ja korkeimmissa kohdissa se saa sanattomaksi. Miten luonto on voinutkaan muovata jotain niin kaunista? Mene paikan päälle kokemaan se. Harjutien kauneutta kokonaisuudessaan on turha yrittää kuvata muualta paitsi ilmasta käsin, enkä itsekään laita siitä nyt kuvia tänne. 😉

Punkaharjulla on paljon koettavaa. Melo järvimaisemissa, herkuttele Kruunupuiston vohvelikahvilassa tai suuntaa retkelle Tutkimuspuiston Aarnimetsään. Kirjoitin Punkaharjun kohteista Iltalehteen aiemmin jutun, käy tsekkaamassa.

Roadtrip Suomessa
Punkaharjulla käymässä mennessä kohti Pohjois-Karjalaa. Elias Jääskinen

Luontoseikkailijan Lieksa

Kumivene poukkoilee pärskeissä. Kuusihenkinen joukkomme soutaa voimalla. Kapteeni komentaa ohjeita rouhealla paikallismurteella ja niin me vain selviämme taas yhden kosken läpi. Muissa paitsi kivikkoisilla jaksoilla on lupa hypätä veneestä ja antautua kosken syövereihin pelastusliivit päällä. Pakkohan sitä on kokeilla ja niinpä hyppään veteen.

Hetkessä koski kaappaa minut mukaansa. Ajaudun sen virrassa ja kaikki energia menee siihen, että yritän pitää pääni pinnassa. Vettä tulee (kätevästi) juotua samalla, ja vaikka vaatteet ovat loppuretken ajan märät, olen tyytyväinen, että uskalsin. Olipa hyvä adrenaliini.

Roadtrip Suomessa
Koskenlasku kumiveneellä oli sopivasti jännittävä kokemus. Elias Jääskinen
Ruunaan kosket
Ryhmäkuva ennen koskenlaskulle lähtöä.

Lieksa on minulle monesta syystä rakas paikka ja halusin näyttää sen poikaystävälleni viime kesänä. Sen monissa luontokohteissa olen käynyt lukemattomia kertoja ja pala kaupunkia on osa identiteettiäni, sillä olenhan viettänyt siellä enemmän lomia kuin pääkaupunkiseudulla. Jos rakastat luontoa ja eräilyä, suuntaa siis Lieksaan. Laske Ruunaan kosket, samoile Kolin kansallispuistossa, souda Pielisellä, vaella Reposuolla ja käy katsomassa simppeli ja suloinen Lieksa-city. Maistele Kipparin sapuskan legendaarisia makkaraperunoita, kierrä kirppiksiä ja osta tuore lanttukukko kesätorilta.

Miten pääset? Lieksa sijaitsee Pohjois-Karjalassa Pielisen rannalla noin sata kilometriä Joensuusta pohjoiseen. Voit matkustaa Lieksaan esimerkiksi niin, että ostat juna- tai bussilipun Nurmekseen tai Joensuuhun, josta jatkat Lieksaan taajamajunalla tai linja-autolla. Oma auto on kuitenkin Lieksassa valttia, sillä Lieksa on laaja kunta ja moniin luontokohteisiin on reilusti matkaa keskustasta.

Roadtrip Suomessa
Näin kaunista on Lieksassa. Elias Jääskinen

Hiljaisen kansan kanssa

Taivas on harmaa. Vesipisarat tipahtelevat olkapäille ja kasvoille. Harmaata maisemaa vasten seisoo valtava turvepäinen joukko värikkäissä vaatteissa. Astelen hahmojen sekaan mutaiselle polulle ja nautin näkemästäni. Viime kerrasta on pitkä aika.

Suomussalmen klassikkotilataideteos Hiljainen kansa oli nähtävä toistamiseen. Vaikea sanoa, oliko taideteos vaikuttavampi nyt vai lapsena. Joka tapauksessa mielestäni se on kiinnostava kaikessa outoudessaan ja eräänlaisessa karmivuudessaan. Käykäähän paikalla, jos pyöritte alueella.

Roadtrip Suomessa
Hiljainen kansa on mieleenpainuva teos minulle jo lapsuudesta. Annabella Kiviniemi

Reijo Kelan tekemä teos on ollut näillä sijoillaan vuodesta 1994.  Kansa vaihdetaan kahdesti vuodessa puhtaisiin vaatteisiin ja kesän alussa turvepäät uusitaan. Vaatteet tulevat lahjoituksena. Vieressä pyörii kahvila ja pieni matkamuistomyymälä.

Miten pääset? Autolla. Hiljainen Kansa sijaitsee Viitostiellä 545 Suomussalmella. Opasteet muistuttavat teoksesta tien varrella. Lähellä on myös kaukobussien pysäkki.

Jyrkänkosken sotaisat tunnelmat

Suuria panssariajoneuvoja, muistomerkki, aseita ja panssariesteitä. Kuhmon Jyrkänkoskella käytiin talvisodan aikaan merkittäviä taisteluita. Kaikkineen talvisodan Kuhmon taisteluissa kaatui noin 10 500 neuvostoliittolaista sotilasta. Jyrkänkoski on yksi alueen merkittävistä paikoista, joilla suomalaiset onnistuivat tekemään uutteraa puolustusta ja torjumaan vihollisen hyökkäykset.

Spontaani taukopaikkamme siis osoittautui tärkeäksi kohteeksi suomalaisen sotahistorian kannalta, ja saimme paikalliselta vanhemmalta herralta yhden kahvikupposen hinnalla ilmaiskierroksen alueen historiasta. Kierros pisti miettimään jälleen kerran omia juuria sekä ymmärtämään taas hieman paremmin vanhemman sukupolven suhdetta sotien tapahtumiin sekä niiden merkitystä tänä päivänä. Jos sotahistoria kiinnostaa, alueella kannattaa tehdä laajempikin kierros talvisodan hengessä. Lisäksi voit laajentaa perspektiiviä suuntaamalla vielä pohjoisemmaksi ja käymällä kuuluisalla Raatteentiellä.

Roadtrip Suomessa
Jyrkänkoskella voi tutustua suomalaiseen sotahistoriaan.

Miten pääset? Jyrkänkoski sijaitsee noin Kainuun maakunnassa lähellä Kuhmoa Nurmestien (75) varressa.

Roadtrip Suomessa
Tutustumassa Jyrkänkosken puolustuslinjoihin.Elias Jääskinen

Karhunkierros päiväkäynnillä

Vesisade ei haittaa. Vihreät puut hehkuvat silmin kantamattomiin. Koski kohisee kauempana alapuolella ja metsä suorastaan huutaa: enkä olekin ihan komea kilpailija sademetsille? Enkö?

Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa todistaa, miten upea kokemus eräily suomalaisessa metsässä on. Itse olin tekemässä Pientä Karhunkierrosta, joka koostaa viralliselta Karhunkierrokselta niin sanotusti parhaat palat ja on tehtävissä puolessa päivässä pysähdyksiä sisältäen. Virallinen Karhunkierros on kolmen-neljän päivän vaellus.

Oulangan kansallispuisto
Oulangan kansallispuiston vihreät maisemat jatkuvat niin pitkälle kuin silmä sallii. Annabella Kiviniemi

Karhunkierros on helppo kokemattomallekin, sillä siellä tulee muita ihmisiä vastaan ja reitti on merkitty hyvin selkeästi. Ei ihme, että kyseessä on Suomen suosituin vaellusreitti.

Miten pääset? Karhunkierroksen lähtöpiste sijaitsee Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa. Reitille pääsee kätevästi eri suunnista omalla autolla; katso tältä sivustolta ohjeet. Voit myös tulla alueelle niin sanotulla Karhunkierrosbussilla, jos sinulla ei ole autoa käytössä.

Roadtrip Suomessa
Komea koski kruunaa maiseman Karhunkierroksen varrella. Annabella Kiviniemi
Roadtrip Suomessa
Koskenlaskijat soutivat ohitse ja hienosti selvisivät kuohujen läpi. Annabella Kiviniemi
Karhunkierros
Karhunkierroksen korkeuserot tuovat mukavasti sykettä rintaan. Elias Jääskinen

Pehmoiset unet Rovaniemellä

Pehmoinen peti, tunnelmallinen tähtitaivasvalaistus ja erinomainen aamiainen. Suomi-reissun paras hotelli löytyi mielestäni Rovaniemeltä. Rovaniemeläinen Arctic Light Hotel oli paitsi tunnelmallinen mutta myös käytännöllinen valinta: sopiva rentoutumiseen Kuusamon mökkeilyn ja päiväretken jälkeen sekä ennen Kilpisjärven koettelemuksia. Auton sai parkkiin hotellin taakse ilman lisämaksua ja palvelu toimi hyvin.

Miten pääset? Tämä perheomisteinen hotelli sijaitsee hyvällä paikalla Rovaniemen keskustassa ja sieltä pääsee näppärästi kävellen tutustumaan keskustaan.

Roadtrip Suomessa
Hotellin maistuva aamiainen on Sara La Fountainin suunnittelema.
Roadtrip Suomessa
Tunnelmallinen hotellihuone Lappifiiliksin.

Lapin söpöin ruokapaikka

Rovaniemeltä on noin 400 kilometrin matka Kilpisjärvelle. Noin puolessa välissä sijaitsee ihanan kodikas pysähdyspaikka Karilan NavettaGalleria. Lämmintä savuporokeittoa kannetaan pöytään suuri kattilallinen ja se on niin hyvää, että haaveilen siitä välillä edelleen.

Karilan Navettagalleria
Syömässä toistaiseksi elämäni parasta savuporokeittoa Äköslompolossa.

Tunnelma myös vie mennessään. Mielenkiintoisen, hämärän tuvan suojissa voisi istua ikuisuuden ja ihmetellä hippihenkisiin vaatteisiin pukeutuneiden nuorten toimia: he kuljettelevat ympäriinsä ilmeisesti jonkinlaisia noitarumpuja valmistautuen johonkin tapahtumaan. Omistajan mukaan paikalla pidetään joskus aiheeseen liittyviä kursseja ja työpajoja. Olisipa kiinnostavaa osallistua joskus sellaiseen.

Punainen pirtti kätkee sisäänsä tunnelmallisen kahvilan, josta saa myös lämmintä keittoa.

Miten pääset? Paikka (Karilantie 31) sijaitsee Äkäslompolossa Ylläs-Pallastunturin kansallispuistossa.

Karilan NavettaGalleria

Mahtavan Saanan laelle

Mahdankohan jaksaa? Saana-tunturin huippu siintää tarpomisesta huolimatta kaukana ja syke on äärimmillään. Päähänpisto johti siihen, että nousimme yötä vasten täydet rinkat selässä Saana-tunturin laelle telttailemaan. Maisemat olivat kuitenkin enemmän kuin sen arvoiset. Myöhemmin retki muuttui jännittäväksi, kun horisonttiin ilmestyi uhkaavat myrskypilvet. Lue koko kirjoitus tästä.

Roadtrip Suomessa
Tällaisiin maisemiin on mukava herätä.

Kilpisjärven telttailu oli yksi huikeimmista kokemuksista koko Suomi-reissullamme. Kilpisjärven alueella voi tehdä päiväretkiä esimerkiksi retkeilykeskuksesta käsin. Tyypillinen päiväretki on nousta Saana-tunturin laelle katsomaan komeat maisemat. Useamman päivän reissua kaipaavat voivat suunnata Saarijärvelle vievälle Kalottireitille, jota pitkin päätyy pyörähtämään myös Norjan puolella tai sitten voi vaeltaa toiseen suuntaan Kolmen valtakunnan rajapyykille Mallan luonnonpuiston läpi.

Miten pääset? Kilpisjärvelle voi ajaa omalla autolla. Suorinta reittiä Helsingistä sinne on matkaa 1194 kilometriä. Kilpisjärvelle pääsee myös bussilla esimerkiksi Oulusta tai Rovaniemeltä. Alueella on majoituksia, mutta tosiretkeilijä ottaa teltan mukaan ja lähtee käsivarren erämaahan.

Roadtrip Suomessa
Auringonlaskusta nousuun kovan patikoinnin jälkeen. Elias Jääskinen

Nordkjosbotn Norjan maistiaisena

Ei aikaakaan kun tunturit muuttuvat vuoriksi. Lumihuiput hohtavat ja yön aurinko kurkistelee terävien ääriviivojen välistä. Suomi jää hetkeksi taakse ja on aika suunnistaa viettämään muutama lepopäivä lähimpään kylään, eli Norjan puolelle, josta löytyy majoitusta vapaana. Suihkun jälkeen lysähdän sänkyyn onnelliseen uneen. Seuraavana päivänä Nordkjosbotn antaa parastaan: aurinko paistaa ja komeat maisemat hurmaavat. Ei ole kiire mihinkään.

Norja
Norjan vuoristot lumosivat ensikertalaisen. Annabella Kiviniemi

Kuten Kilpisjärven reissusta lukeneet tietävät, Norjan reissu syntyi sattumalta spontaanin idean seurauksena keskellä yötä. Kaupunkikin valikoitui sattumalta.

Nordkjosbotn on pieni 464 asukkaan kylän, joten voi arvata, että siellä ei ole juurikaan tekemistä paitsi syödä, kävellä ja nukkua. Kävellessä ihastelin pikkukylän taloja sekä komeita korkeuseroja ja syödessä maan hintatasokin tuli tutuksi: grillistä ostetut hampurilaisateriat ja jäätelöt päälle maksoivat kahdelta noin 40 euroa. Vollan Gjestestue oli mainio yöpaikka mukavine tyynyineen ja sänkyneen. Suosittelen kylään yhden yön pysähdyspaikaksi esimerkiksi road tripillä. Voit ladata akut ja suunnata sitten vaikka noin 100 kilometriä ylemmäs Tromssaan.

Norja
Kävelyllä pikkukylässä ja ihastelemassa maisemia. Iltapäivän myötä pilvet saapuivat taivaalle, kuten vuoristossa on tapana. Annabella Kiviniemi

Miten pääset? Kilpisjärveltä on vajaat 100 kilometriä ajomatkaa kylään. Useat paikalliset bussit ajavat kylän ohi, joten julkisillakin selviää perille.

Pannukakkuja Oulussa

Paluumatkalla. Oulussa herkuttelu niin sanotusti lähti lapasesta. Vaikka poikaystäväni oli vahvasti sitä mieltä, että voisimme jakaa jälkiruuan, halusin välttämättä oman suolaisen ja oman jälkiruokapannukakun. Lopputulos oli ähky ja huono olo ihanan herkkuhetken jälkeen. Hävikkiruoka myös kadutti.

Roadtrip Suomessa
Vielä onnellinen ennen ähkyä.

Eli toisin sanoen: legendaarisen Pannukakkutalon pannukakut ovat todella hyviä mutta petollisen suuria. Oulu on minulle entuudestaan tuttu kaupunki ja siellä oli kiva käydä kaikkien näiden vuosien jälkeen uudelleen.

Miten pääset? Suunnista torille ja hakeudu punaisten tupien suuntaan. Sieltä löydät pannukakkutalon ja sen monipuolisen ruokalistan.

Roadtrip Suomessa
Oulun kesäisiä tunnelmia. Elias Jääskinen

Vanha kunnon Tampere

Tampere. Opintoaikojeni kotikaupunki saa melkein herkistymään. Käynti oli lyhyt mutta ihana. Tornihotellista ihailin reissun viimeisen illan auringonlaskua.

Tampere
Mansikat olivat loppu, joten tilasin jäiset vadelmamargaritat.

Tampereelta on helppo löytää niin hupia, luontoa kuin kulttuuria. Itse hakeutuisin hyvässä seurassa korkeaan paikkaan ja yrittäisin laskea kaikki kaupungin tehdaspiiput.

Auringonlasku Tampereella kruunasi viimeisen illan. Annabella Kiviniemi

Lue lisää:

Kilpisjärvellä telttailusta, joka sai jännittävän käänteen.

Kierroksesta Saimaan idyllisissä maisemissa ja kohdevinkeistä alueella.

Imatran reissusta, kun pääsin vihdoin Suomen kauneimpaan hotelliin.

Lue, miltä minusta tuntui palata koto-Suomeen taas yhden huikean reissun jälkeen.

Tee kierros Budapestin komeiden maisemien Budassa tai sitten viehättävien katujen Pestissä.

Lähde risteilylle öisen Pietarin Neva-joelle.

Lähde kauemmas: villiin viidakkoon Borneoon tai retkelle iilimatojen syötäväksi.

Teksti ja kuvat:
Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi

Roadtrip Suomessa
Soinen maisema Karhunkierroksen varrelta. Annabella Kiviniemi
Karhunkierros
Karhunkierroksella ylitetään useita riippusiltoja. Annabella Kiviniemi
Roadtrip Suomessa
Laiva Virolahdella. Annabella Kiviniemi
Lappi
Poroja on Lapissa hämmentävän paljon, mutta ne ilahduttavat ainakin pelkääjän paikalla istuvaa.
Parikkalan patsaspuisto
Parikkalan Patsaspuistosta voi myös ostaa nimikkopatsaan itselleen. Annabella Kiviniemi
Roadtrip Suomessa
Seisoskelemassa kuohujen yllä. Annabella Kiviniemi
Roadtrip Suomessa
Nauttimassa meri-ilmasta.
Hiljainen kansa
Hiljainen kansa vetää hiljaiseksi. Annabella Kiviniemi
Karhunkierros
Haltioissaan maisemista Pienellä Karhunkierroksella. Elias Jääskinen
Roadtrip Suomessa
Näissä poteroissa suomalaiset sotilaat piileskelivät talvisodan aikaan. Annabella Kiviniemi
Annabella Kiviniemi
Kilpisjärven huikeissa maisemissa Saana-tunturilla. Elias Jääskinen
Roadtrip Suomessa
Karilan NavettaGallerian kanajengi. Annabella Kiviniemi
Roadtrip Suomessa
Kuvassa muinainen uhripaikka, jossa pyörähdimme Ouluun ajaessa. Annabella Kiviniemi
Roadtrip Suomessa
Manner jää taakse. Annabella Kiviniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s