Koettava Pietarissa – maaginen risteily Neva-joella

Ilta on hämärtymässä. Punaiset katulamput peilautuvat veteen. Autojen perävalot valuvat tiellä ja sininen ilta vaihtuu sulautuen tummaan yöhön. Mustaa jokea halkoo valkeana hohtava Alexander Nevsky silta. Ihan kuin olisin Pietarin postikortissa.

Pietari
Taidemuseo Eremitaašin julkisivu tarjoaa arkkitehtuurin ystävälle silmänruokaa.
Pietari
Risteilyn alkaessa ilta hämärtyy hiljalleen.

Näön lisäksi myös kuulo- ja makuaisti saavat hemmottelua osakseen. Taustalla soi elävää pianomusaa, ja ympärillä on paikallisia seurueita, jotka kilistelevät iloisina ja nauravat raikuen. Kun alkujuustojen jälkeen illallinen lasketaan pöytään, tunnelma on aika epätodellinen.

neva-risteily4
Illan sininen hetki ja punaisena hehkuvat valot.

Olen ystäväni kanssa illallisristeilyllä Neva-joella. Lippu oli yllättävän edullinen 700 ruplaa eli noin kymmenen euroa henkilöä kohden ja illalliset siihen päälle. Kaverini pohtii, että tämä on paljon parempaa kuin odotimme. Alan ymmärtää, miksi Pietaria kutsutaan Pohjolan Venetsiaksi.

neva10

Paluu Venetsiaan

Mieleni palaa hetkeksi kymmenen vuotta taaksepäin, kun olin matkalla Italian Venetsiassa äitini ja siskoni kanssa. Silloin menimme perinteiselle gondoliajelulle myöhään illalla. Tunnelma oli maaginen. Gondolin päässä paloi pieni lyhty ja lukemattomat tähdet loistivat taivaalla, kun kuljettaja ohjasi venettä hiljaisilla kanaaleilla. Olin lumoutunut.

Saavutan Neva-joella jotain samaa siitä tunteesta; kaikki on tosin vain suurempaa, kulkupeli, joki ja mahtipontiset ulkovalaistut rakennukset. Päätän kaivaa kameran esiin vain valittuina hetkinä. Muuten tuijotan maisemaa. En halua kokea tätä ohikiitävää elämystä pelkästään kameranlinssin läpi.

Nähtävää riittää. Maisemia komistavat niin kultaisena hehkuva Pietari-Paavalin linnoitus, venäläistä barokkia edustava Talvipalatsi kuin Iisakin kirkon upea kupoli. Loppupuoliskolla näen myös jykevän panssariristeilijä Auroran.

Neva-joki on 74 kilometriä pitkä, ja leveyttä on keskimäärin 400-600 metriä, leveimmillään reilu kilometri. Tulen ajatelleeksi, että kaupungin sisällä kulkevissa kanaaleissa kokemus olisi toki hyvin erilainen. Yhteensä kaupungissa on yli 90 vesireittiä tai kanaalia. Neva-joen näkymissä korostuvat tietyllä tapaa kaupungin suuruus ja mahtipontisuus.

Pietari
Modernit rakennukset tuovat vaihtelua palatseihin.

Täydellinen ilta

Vaikka matkoihin kuuluvat joskus hämminki ja odottamattomat yllätykset, tällainen kuorrutettu hetki on hyvä kokea aina silloin tällöin, ajattelen. Mielenkiintoista onkin, että parhaiten reissuista jäävät mieleen juuri ne täydelliset hetket ja katastrofit.

Pietari
Alexander Nevsky Bridge loistaa pimeydessä kuin portti taivaaseen.
Pietari
Malja ystävyydelle!

Matkoillani olen kuitenkin huomannut, että täydelliseksi suunniteltu hetki voi muuttua katastrofiksi ja muuttaa suunnitelmat. Toisaalta olen kokenut myös, että pieni katastrofi voi kaikissa vivahteissaan tehdä reissuun sen kaivatun särön ja kokemuksesta juuri siksi täydellisen.

Neva-risteily saa kuitenkin pysyä täydellisenä kokemuksena. Kun vene saapuu satamaan, kävelemme kaverini kanssa fiilistellen kaupungin yöhön. Mikä ihana perjantai-ilta! Tätä muutaman tunnin risteilyä olemme muistelleet jo moneen kertaan. Vaikka reissuja ei kannata suunnitella ihan tappiin asti, suosittelen lyömään lukkoon Pietarin reissuille ainakin risteilyn.

Pietari
Pietarissa on kaikkineen yli 90 vesireittiä tai kanaalia.

Haluatko risteilylle Neva-joelle?

Missä ja miten? Pietarissa. Useat firmat järjestävät tällaisia risteilyjä. Itse otimme risteilyn Astra Marinen venesatamasta, läheltä Eremitaašia (Admiralty Embankment, 2, Sankt-Peterburg). Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Hit Neva –risteilyt.

Vinkkejä:

• Hyppää illalla kello kahdeksan risteilyyn. Ehdit nähdä hämärtyvän illan, auringonlaskun ja öisen Pietarin. Toimii ainakin elokuussa.

• Jos et kaipaa ruokaa, voit myös kokea Pietarin joen tai kanaalit perinteisellä päiväajelulla sightseeing-muodossa. Näkymä veden päältä antaa aivan erilaisen vaikutelman kaupungista kuin kaduilla tallailu.

• Yökukkujille tarjolla on myös yöllisiä illallisristeilyjä, jotka saapuvat rantaan vasta kolmen aikaan aamuyöstä.

Olin jokiristeilyllä elokuussa 2017.

Lue lisää juttuja Bellan matkassa -blogista.

Pietari

Teksti ja kuvat:
 © Annabella Kiviniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s