Sun Moon Lake – järvi kuin unesta

Olen järvien maasta kotoisin, mutta Taiwanin Sun Moon Lake mykistää minut. Olen noussut aamulla aikaisin nähdäkseni järven aamunkajossa. On hiljaista. Ketään ei näy missään ja paikka kylpee aamu-usvassa. Auringon kultainen valo siivilöi maisemaa.

Hengitän onnellisena trooppista tuoksua. Vain linnut metelöivät. Ihmisiä en juuri nyt kestäisi, vaikka olenkin yksin matkalla ja silloin tällöin kaipaan seuraa. Nyt haluan kuitenkin jakaa tämän hetken vain itseni ja kamerani kanssa.

Sun Moon Lake
Aamuinen Sun Moon Lake on uskomaton näky.

Olen Keski-Taiwanissa ja tulin viettämään järvelle kaksi päivää matkallani kohti eteläistä kärkeä. Aikaa on vähän ja otan siitä kaiken irti. Kävelen Shuishe Pierin satamasta alkavaa Shueishe Lakesade –maisemareittiä pitkin ja ihailen järveä eri suunnista. On aikainen aamu.

Vuoret ympäröivät villien kasvien reunustamaa rantaviivaa. Edessä näkyy huikea 2909-metrinen Zhimao –vuori ja sen eteläinen huippu (2863). Vieressä komeilevat pohjoinen Luanda (2642) ja läntinen Luanda (3081). Alle 1000-metriset Erlong, Qinglong ja Xiang ovat niiden rinnalla vaatimattomia, mutta yhdessä ne muodostavat upean siluetin.

Sun Moon Lake
Sumun jälkeen maisema paljastuu kirkkaana.

Järven taruja

Kävelen eteenpäin. Olen matkalla Wenwu-temppeliin. Mutkitteleva rantaviiva tarjoaa upeita näkymiä monesta eri suunnasta. Järven erikoinen muoto onkin kirvoittanut sille Sun Moon Lake -nimensä. Nimi tulee siitä, että ylhäältä katsottuna pyöreä itäinen osa tuo mieleen auringon ja kapea länsiosa puolikuun.

Joskus järveä on kutsuttu rantaviivojensa ja niitä kehystävien vuorien takia myös Dragon Lakeksi. Järven muodosta pitäisi löytyä yhdeksän lohikäärmettä, mutta länsimaisena minun on vaikea hahmottaa niitä. Kääntelen karttaa, kunnes minulle riittää.

Kiinnitän pian huomioni järven selällä kelluviin kasvilauttoihin. Uteliaana niistä maltan keskittyä lukemaan opastaulun. Thao-legendan mukaan lautat saivat alkunsa siitä, että heimojen harjoittama ylikalastus suututti järven Takrahaz-hengen. Henki taisteli kalastajia vastaan kolmen päivän ja kolmen yön ajan. Lopulta taistelu saatiin päätökseen ja heimot hyväksyivät hengen ehdotuksen. Jotta järvi ei ehtyisi, heimojen piti sijoittaa maaperällä vuorattuja bambulauttoja järvelle, kasvattaa maaperässä vesikasveja sekä antaa kalojen ja katkarapujen kutea lauttojen alla.

Sun Moon Lake
Vedessä kelluvat mättäät ovat legendan mukaan kalastajien suututtaman järven hengen vaatimus.

Niinpä siis järvellä kelluu näitä viehättäviä mätäksiä. Tällaiset tarinat värittävät mukavasti silmin koetun kauneuden, ajattelen. Ja onpahan tarinalla myös ekologinen tarkoituksensa. Sen lisäksi, että kyseiset lautat edistävät kalojen lisääntymistä, ne myös suojaavat järven rantaviivaa eroosiolta, opastaulussa kerrotaan. Olen tyytyväinen. Kävely ei mennyt pelkäksi urheiluksi, vaan opin jotain uutta.

Sun Moon Lake
Valon ja ajan mukaan järven olemus muuttuu välillä usvan sinisestä trooppiseksi paratiisiksi.
Sun Moon Lake
Kukkaloistoa Sun Moon Lake -järvellä.

Kerrankin ajoissa

Bambulautat unohtuvat kuitenkin nopeasti, kun jatkan matkaani. Saapuessani temppeliin johtavien portaiden juurelle sumu on kadonnut ja päivä kirkastumassa. Nousen lukemattomat portaat ylös ja maisema lumoaa minut. Turkoosi näkymä, rauhallisen järven ja trooppisten kasvien yhdistelmä on uskomaton. Palaan tänne vielä joskus, vannon.

Sun Moon Lake
Tänne palaan vielä, vannoin nähtyäni upean maiseman.

Etsin temppelin takaosasta, oranssien kattojen ylläpuolelta vielä yhden vaikuttavan kuvauspaikan ja ahmin maisemaa silmilläni viimeiset hetket. Sitten kaivan kameran esiin. Olin aiemmin edellisenä päivänä katsellut veneestä keskeltä järveä temppelialueen suuntaan. Koukeroiset katot pilkistivät silloin sademetsän seasta. Nyt seison noiden kattojen yllä. Vielä veneessä haaveilin, että pääsisin kyseiseen paikkaan.

Sun Moon Lake
Pääsin vihdoin kuvaamaan maiseman, josta haaveilin.

Kun suuntaan haikein askelin portaat alas kattotasanteelta ja temppeliltä, kolme isoa turistibussia kaartaa alueelle. Kun meteli täyttää temppelin pihan, olen jo laskeutumassa portaita alas. Haha. Vaikka tapaan pitää itseäni iltavirkkuna, en voi kuin iloita siitä, että olin kerrankin ajoissa liikkeellä.

Sun Moon Lake
Wenwu-temppelin portti vasten sinistä taivasta.
Sun Moon Lake
Pitkät portaat alas Wenwu-temppeliltä.

Haluatko Sun Moon Lakelle?

Missä: Yuchi Township, Nantou County, Keski-Taiwan.

Miten pääset? Bussit kulkevat kattavasti alueelle. Esimerkiksi Taipeista pääset bussilla. Taichungista voit ottaa bussin tai junan ja vaihtaa Pulissa seuraavaan bussiin.

Vinkkejä:

• Järven ympärillä on runsaasti patikointi- ja maisemareittejä. Varaa aikaa riittävästi, jotta pääset nauttimaan useiden polkujen maisemista.

• Alueella on paljon erilaisia ja eritasoisia hotelleja. Sesonkeina ja viikonloppuaikoina Sun Moon Lake on suosittu aasialaisten turistien keskuudessa. Vältä ruuhkat vierailemalla järvellä arkena ja sesongin ulkopuolella. Varaa majoitus ajoissa.

• Hanki päivälippu veneisiin. Lippu maksaa noin 9 euroa ja siihen sisältyy ajelut kolmeen eri satamaan Shuishe Pieriin, Xuanguang Templeen ja Ita Thao Pieriin. Veneen kyytiin voi hypätä noin puolen tunnin välein kello 9 ja 18 välillä.

Vierailin järvellä huhtikuussa 2017.

Lue lisää juttuja Bellan matkassa -blogista.

Sun Moon Lake
Venelippu kannattaa ostaa, jos haluaa nähdä maisemat monesta suunnasta järven selältä.
Sun Moon Lake
Iltapäivä tuo mukanaan pilvet.

Teksti ja kuvat:
 © Annabella Kiviniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s