Ei mainoksia tai vilkkuvia valoja. Ei värejä, asfalttia tai katuvaloja. Marokkolaisessa keidaskaupungissa näkyy vain yksinkertaisia neliskanttisia kivitaloja ja ahtaita kujia. Nousen tomuisia portaita pitkin kuja kerrallaan kaupungin laelle.
Pyyhin hikeä otsalta ja hengitän hiekkaista ilmaa. Vihdoin ylhäällä. Ilmassa on lämpöä 40 astetta ja aurinko porottaa armotta. Seison Marokon Aït Benhaddoun keidaskaupungin linnoituksen, Ksarin, laella ja katselen alas kujille, joilla hikoilin.


Aivan kaupungin laelta siintää karu erämaa. Muurien kehystämät asuintalot kiertyvät kukkulan rinteelle kuin mutkikas labyrintti. Askeettinen palmujen ympäröimä kylä on keidas koruttoman erämaan keskellä. Tornit ja muurit kertovat, että Ksar on rakennettu kukkulan ympärille puolustuksen ehdoilla.

Täällä mieli matkaa helposti jonnekin kauas menneisyyteen. Alkunsa Aït Benhaddoun sanotaan saaneensa vuonna 757. Sen vanhimmat säilyneet osat ovat 1600-luvulta, vaikka ne ulkonäkönsä puolesta näyttävätkin paljon muinaisemmilta. Alue on yksi Unescon maailmanperintökohteista, jonka alkuperäisyyttä on vaalittu, ja paikkailua tehdään aina tarpeen mukaan rakennelman säilymiseksi.
Rakennukset edustavat etelämarokkolaista tyyliä. Sokkeloisten asuintalojen lisäksi alueelta löytyy esimerkiksi aukio, moskeija, lepopaikka karavaanikulkueille ja hautausmaat. Historiallisesti Aït Benhaddoulla on ollut tärkeä rooli Sudanin ja Marrakechin välisen kauppareitin varrella sekä se on ollut keskeinen levähdyspaikka Sarahaan matkalla olleille kamelikaravaaneille.


Asukkaita ja elokuvia
Paikka on niin historiallinen ja tarunomainen, että koen sitä kohtaan kunnioitusta. Tämä on sitä mitä Marokosta tulin hakemaan: jotakin alkuperäistä, perinteistä, askeettista ja seikkailumieltä kirvoittavaa.
Alas laskeutuessa kujilla kävelee vastaan vain muutamia turisteja ja vaatimattomiin asuihin pukeutuneita paikallisia. Itse linnoituksessa Ksarissa paikallisia asuu edelleenkin jonkun verran. Enää arviolta joitakin kymmeniä, sillä suurin osa on muuttanut joen toiselle puolelle uudemman aikaisiin asuntoihin, eräs opas kertoo. Moni asukas elättää itsensä pitämällä pystyssä käsitöitä- tai matkamuistoja myyvää putiikkia.


Kävellessä takaisin silmäilen uteliaana sisälle pieniin liikkeisiin ja ihmisten koteihin. On vaikea uskoa, että tällaisessa paikassa vielä asuu ihmisiä, sillä kaduilla kulkiessa tuntuu lähteneensä aikamatkalle tai kävelevänsä elokuvan lavastuksissa.


Moni onkin nähnyt lumoavan keidaskaupungin tietämättään lukuisissa historiallisissa tai fantasiaelokuvissa. Alueella on kuvattu esimerkiksi Game of Thronesia, Indiana Jones -elokuvia, Mummya, Babelia, Alexanderia, Star Wars -trilogiaa ja Gladiaattoria. Vaikka muinaisen kaupungin lumo välittyykin hyvin kuvista ja elokuvista, muutama sata kilometriä on vaivan väärti raahautua Marrakechin hälystä erämaahan. Tässä modernisoituvassa maailmassa tällaiset paikat ovat yksinkertaisesti helmiä.


Haluatko Aït Benhaddou’hun?
Missä sijaitsee? Lumoava keidaskaupunki Aït Benhaddou sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Ouarzazaten kaupungista Ounilan laaksossa. Ouarzazate sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Marrakechista.
Miten pääset? Voit vuokrata auton tai vierailla paikassa järjestetyn retken avulla. Jos et omista ajokorttia tai Marokon vilkas liikenne ja huonokuntoiset tiet arveluttavat, voit myös järjestää henkilökohtaisen autonkuljettajan. Kysele retkiä esimerkiksi majoituksesi kautta niin pääset alkuun. Harkitse yöpymistä alueella, sillä parin sadan kilometrin säteellä on paljon nähtävää. Julkisella bussilla pääsee Marrakechistä Ouarzazateen, mutta tarvitset jatkokyydin keidaskaupunkiin joko liftaamalla tai taksilla.
Vierailin Aït Benhaddoussa huhtikuussa 2016.
Lue lisää juttuja Bellan matkassa -blogista.



Teksti ja kuvat:
© Annabella Kiviniemi