Koe kierros rumankauniissa Kota Kinabalussa

Kota Kinabalu, tuttavallisemmin KK, ei ole mikään kaunis kaupunki. Siellä on paljon harmaita, neliskanttisia taloja ja mauttomia julkisivuja graffiteilla tai rähjäisillä maalipinnoilla höystettynä. Arkkitehtuuri on korutonta. Eli jos rakastaa rönsyä ja rappiota eikä ole luksuksen perään, paikka on siis juurikin täydellinen!

Silmä voi hassusti levätä täällä, sillä oudot väri- ja rakennusyhdistelmät ovat mieleenpainuvia. Kaupungin kiiltävät kauppakeskuksetkin ovat sopivasti riitasoinnussa muun ympäristön kanssa. Tunnelma on myös varsin verkkainen aasialaiseen mittapuuhun nähden. Kaduilla voi jopa kulkea rauhassa, eikä liikennekään ole niin älytön verrattuna metropoleihin – onhan asukkaita vain 600 000. Näppärän kokoinen kaupunki onkin helposti koluttavissa muutamassa päivässä, kovin pitkällä oleskelulla se voisi käydä jopa tylsäksi.

Kota Kinabalu
Taloja kadun varrella Kota Kinabalussa.
Kota Kinabalu
Kota Kinabalun keskustan kaupunkimaisemaa.
Kota Kinabalu
Urbaani seinämaalaus Kota Kinabalussa ja minä. Elias Jääskinen

Yötorien tunnelmaa ja tuoksuja

Kaikista paikallisin tunnelma löytyy satama-alueelta, johon kohoaa iltaisin vilkas yötori (Jalan Tun Fuad Stephens, Pusat Bandar). Vahvat tuoksut, häly ja tuoreet ruuat houkuttavat maistelemaan paikallisia ruokia. Parasta torilla ovat merenelävät, jotka on pyydystetty samana päivänä. Niitä kannattaa maistella ja kysyä paikallisilta suosituksia sopivien lisukkeiden ja kastikkeen suhteen. Valitse oma rapusi pataan.

Jos mereneläviä ei ole tottunut syömään, taskurapuja kannattaa välttää: niitä on vaikea syödä, sormet menevät kuorta rikkoessa helposti haavoille ja varsinaista syötävää on vähän. Sen sijaan isommat tiikeriravut ovat helppoja ja herkullisia sekä erilaisia kaloja kannattaa maistella. Varaudu ylipäätään Malesiassa syömään toisinaan käsin.

Kota Kinabalu
Yötorin tunnelmia Kota Kinabalussa.
Kota Kinabalu
Taskurapu tarjoaa syöjälle haastetta mutta vähän syötävää.
Kota Kinabalu
Torilla riittää tuoksuja ja tuoretta ruokaa.
Kota Kinabalu
Värikkäitä hummereita, joista myyjä nostaa haluamasi pataan punaisesta narusta.

Vaikka yötorit saattavat näyttää sottaisilta, niitä ei missään nimessä kannata pelätä. Olen itse syönyt Aasiaan suuntautuvilla reissuilla lukemattomia kertoja ties minkälaisissa murjuissa ja katukeittiöissä saamatta ruokamyrkytystä. Tämä perustunee siihen, että torien ruoka on aina tuoretta ja se paistetaan tilaajan silmien alla eikä se siksi pääse pilaantumaan edes 30-asteissa ympäristössä – toisin kun aivan länsimaisten hotellien noutopöydissä ruuat vartovat syöjiään usein jopa tuntikausia.

Kota Kinabalu
Satama-alueella pääsee aistimaan paikallista tunnelmaa.

Mangrovemetsää ja maisemia yläilmoista

Sakean ruskeassa vedessä kiemurtelevat juurakot ovat kuin jostain fantasiaelokuvasta. Vesi ei ole syvää, mutta jos sinne jotain putoaisi, ei sitä kyllä viitsisi noukkia. Äänimaailmaan kuuluu outo ja kova naksutus, jota päästelee ilmeisesti jokin paikallinen rapulajike. Sitten näkyy myös lintuja, mutaisia minitaskurapuja ja liskoja.

Jos haluaa kokea hieman viidakkoisempaa tunnelmaa, kannattaa siis käydä kävelyllä Kota Kinabalun Wetland Centren mangrovemetsän pitkospuilla kaupungin laitamilla. Paikassa tuntuu kuin kävelisi saunassa. Tunnelmaltaan se on hiljainen, outo ja hieman mystinen.

Kota Kinabalu
Juurakkoinen mangrovemetsä on vaikuttava näky.
Kota Kinabalu
Tähystyskopista voi vakoilla eläinten elämää hyvällä tuurilla. Elias Jääskinen

Lintutornissa ja tähystyskopissa voi tiirailla mangrovesuon elämää, jos vaikka sattuisi bongaamaan paikallisia eläimiä. Askeliaan kannattaa kuitenkin varoa, koska lahonneet lankut näyttävät suomalaiseen silmään aika turvattomilta, eikä alueella tule hirveästi auttajia vastaan. Hiljaista on!

Kota Kinabalu
Välillä kannattaa katsoa mihin astuu!
Kota Kinabalu
Mangrovemetsän pitkospuilla oli hikiset oltavat, koska ilma oli todella kosteaa. Elias Jääskinen
Kota Kinabalu
Mangrovemetsässä.

Jos urbaanit maisemat yläilmoista kiinnostavat, silloin Kota Kinabalun kaupunkia kannattaa vilkaista ylhäältä käsin Signal Hill Observatory Tower -tasanteelta. Kun kaupungin kaikki laatikkomaiset rakennukset, korkeat virastotalot ja hotellit möllöttävät merta vasten, saa hieman käsitystä yleisilmeestä ja näkymistä.

Jos tasanteella kävelee tien vieruksia pitkin taksin tilaamisen sijaan, kannattaa kävellä Atkinson Clock Tower –kellotornin kautta. 15,7 metrinen torni on vaatimaton mutta tärkeä historiallinen nähtävyys. Se on rakennettu vuonna 1905 kaupungin ensimmäisen piirikuvernöörin Francis George Atkinsonin mukaan, joka kuoli malariaan 28-vuotiaana.

Kota Kinabalu
Kota Kinabalu ylhäältä käsin.
Kota Kinabalu
Fiilistelemässä näköalatasanteella.
Kota Kinabalu
Atkinsonin kellotorni pilvistä taivasta vasten.

Materialistin keidas

Kiiltävää lasiseinää, näppäriä food courteja, kerrosta kerroksen perään, kenkäpuotia, vilkkuvaa elektroniikkaa, vaatetta viimeisen muodin mukaan… Huolimatta rähjäromantiikasta Kota Kinabalu on yllättävän moderni shoppailijan taivas. Kaupungissa on nimittäin useita ostoskeskuksia, joissa materialistit ja muoti-intoilijat löytävät vaikka koko päiväksi tekemistä. Vaikka itse en matkoillani hirveästi varta vasten shoppaile, käyn yleensä pyörähtämässä paikallisissa ostoskeskuksissa muuten vain.

Paras ostosmekka on Kota Kinabalussa käymistäni ostoskeskuksista Imago. Käytävää ja kerrosta piisaa ja niistä löytyvät niin länsimaiset luksusmerkit, paikalliset ketjut, ravintolat, peliluolat kuin leffateatteri. Elokuvaelämys on suositeltava vaihtoehto, sillä hupi kustantaa henkilöltä hunajakuorrutteisine poppareineen ja lippuineen alle kaksi ja puoli euroa. Pari muuta kokemaani ostoskeskusta ovat keskustassa sijaitseva Suria Sabah ja satama-alueen luona sijaitseva pienempi Oceanus Waterfront Mall. Jos paikalliset kojut kiinnostavat niitä löytyy esimerkiksi myös satama-alueelta, Oceanusta kohti kävellessä. Ihmeteltävänä on tolkuttomasti koruja, huiveja ja kaikenlaista roinaa.

Kota Kinabalu
Päivällä torialueella on tyhjää ennen kuin ruokakojut pystytetään taas illaksi.
Kota Kinabalu
Toisia tämä näky kiehtonee, toisia hirvittänee.
Kota Kinabalu
Ostettavaa riittää kojutolkulla.

Islamin äärelle

Täydellisen harmoninen rakennus lepää sinitaivasta vasten. Uljaat minareetit tuntuvat hipovan pilviä ja rukouskutsut kaikuvat. Kaupungin moskeija City Mosque on vaikuttava näky. Malesian puoleinen Borneo on islamistinen maa eikä arkkitehtuurin kauneutta kannata missata.  Upea rakennus saa ajattelemaan, kuinka kautta aikain ihmiset ovat aina rakentaneet kauneimmat paikat jumalille.

Kota Kinabalu
Kota Kinabaun City Mosque on yksi kauneimmista rakennuksista, jonka olen nähnyt.

Toinen varteenotettava vaihtoehto on myös kuulemma State Mosque, jonka kultaiset kupolit ovat kuin Aladdin -piirretystä. Muista, että tarvitset moskeijavierailulle tarpeeksi peittävää vaatetta. Oma vinkkini naisille on, että islamistisissa maissa kannattaa aina kuljettaa mukana isoa huivia repussa tai laukussa, jotta sen saa kätevästi käyttöön tarvittaessa.

Kota Kinabalu
City Mosquen komeita minareetteja.

Kokemukseni mukaan tunnelma ympäri Borneota on kuitenkin sopivan vapaamielinen. Naisena kaduilla saattoi kulkea rennosti lyhythihaisessa paidassa ja kaprihousuissa – pitkien housujen kanssa jopa niukemmassa napapaidassa – ilman, että paikalliset kiinnittävät asiaan huomiota. Kohtaamiset heidän kanssaan olivat lämpimiä ja uteliaan ystävällisiä. Jos kulttuuria haluaa kunnioittaa, joissakin paikoissa pelisilmä kannattaa kuitenkin säilyttää: esimerkiksi syrjemmissä kauppakeskuksissa ja pikkukylissä sekä lentoasemilla voi olla mukavampi kulkea olkapäät peitettynä, jos maisemassa näkyy enimmäkseen huiveihin ja peittäviin, perinneasuihin pukeutuneita paikallisia. Borneon pohjoisrannikon ja saarien rannoilla on luontevaa olla bikineissä ja pienemmissä vaatteissa, mutta esimerkiksi yläosaton auringonotto ei ole sopivaa.

Kota Kinabalusta on kuitenkin syytä tietää, että se ei ole mikään rantakaupunki, vaikka se meren rannalla sijaitseekin. Jos rannoille haluaa mennä, kannattaa tutustua juurikin silloin esimerkiksi pohjoisrannikon saariin, joista löytyy ihania kristallinkirkkaita paratiisipaikkoja. Toisaalta kaupungista ja sen lähialueilta löytyy hyviä rantoja resorttien yhteydestä. Läheisiin saariin voi tehdä vaikkapa päiväretken tai majoittua pidemmäksikin aikaa.

Kota Kinabalu
Tältä näyttää, kun suositulla rannalla kaikki haluvat kuvata auringonlaskun.

Ei huuteluita ja turvallisesti uber-taksilla

Kota Kinabalu oli vähemmän turistinen kaupunki kuin odotin. Kaduilla saa olla rauhassa ja turisteja kärkkyvät taxi- ja massage-huudot ovat harvassa, eikä yksikään huijari alkanut seurata kannoilla kaupungissa vietetyn muutaman päivän aikana. Kaikki, jotka ovat käyneet Thaimaassa, tietävät, että siellä asiat ovat toisin. Omaa tilaa ja rauhaa voi joskus olla hyvin vaikea saada. Thaimaa on kuitenkin helppo ja erittäin turistiystävällinen kohde, josta kannattaa aloittaa Aasian penkominen ja josta myös travellerihipsterit löytävät takuulla omat polkunsa.

Kota Kinabalu
Viehättävän rähjäistä ja värikästä.
Kota Kinabalu
Kota Kinabalussa on sopivasti merellistä tunnelmaa. Elias Jääskinen

Kota Kinabalussa ja myös muuallakin Malesiassa kulkupeliksi kannattaa harkita uber-takseja silloin, kun niitä on saatavissa. Erityisesti Kota Kinabalussa on hyvä uber-verkosto, jonka avulla taksin saa tilattua nopeasti melkein minne vain. Parasta ovat halvat hinnat. Esimerkiksi noin kahdeksan kilometrin matka lentokentältä kustansi alle kaksi euroa. Uber on helppo, koska maksu tapahtuu sovelluksen kautta, eikä hinnasta tarvitse vääntää kuljettajan kanssa.

Kokemukseni mukaan uber-kuskit ovat luotettavia, erästä poikkeusta lukuun ottamatta. Karambunai-alueella, noin 30 kilometriä pohjoiseen Kota Kinabalusta Sabah Beach Villas & Suites –resortin luona oli uber-kuskeiksi ilmoittautuneita kuljettajia, jotka rikkoivat palvelun sääntöjä. He eivät kuitanneet tilausta sovelluksessa, vaan alkoivat viestitellä ja halusivat soittaa hinnan sopimiseksi. Kun heitä meni tapaamaan, he jatkoivat samaa vänkäämistä ja yrittävät kaupata kyytiä neljä kertaa kalliimmalla hinnalla, minkä uber-sovellus ilmoitti.

Uberin etu on kuitenkin se, että jos kovasti ravaa reissun aikana, se helpottaa kulkemisia ja niihin liittyviä järjestelyitä sekä tulee todella edulliseksi. Plussana on myös, että kuskien kanssa syntyy helposti kiinnostavia keskusteluita, koska monet malesialaiset puhuvat hyvää englantia. Paikallisia bussiyhteyksissä selvitellessä menee puolestaan hieman enemmän aikaa, vaikkakin toisaalta niiden avulla pääsee aistimaan paikallista liikennekulttuuria ja aikakäsitystä paremmin kuin taksikuplassa.

Kota Kinabalu
Keittiön kuhinaa yötorilla.

Haluatko Kota Kinabaluun?

Miten pääset? Kota Kinabalu sijaitsee Borneon pohjoisrannikolla. Kaupunki on tärkeä solmukohta Brunein sekä Borneon Sarawakin ja Sandakanin alueiden välisessä liikenteessä. Riippuen reissun pituudesta Borneossa kannattaa suosia lentokonetta, koska maailman kolmanneksi suurimmalla saarella välimatkat ovat hyvin pitkiä. Moni tulee Kota Kinabalun kaupunkiin Kuchingista, Bruneista tai Sandakanista. Lentomatka Kutchingista Kota Kinabaluun kestää noin kaksi tuntia, Bruneista 40 minuuttia ja Sandakanista 45 minuuttia. Bussimatka Sandakanista on puolestaan 6 tuntia (n. 330 kilometriä), Bruneista noin 6 tuntia (n.260 km) ja Kuchingiin itärannikkoa pitkin tekisi melkein 20 tuntia (n. 1000 km).

Kota Kinabaluun voi lentää kätevästi melkein pistä päin Kaakkois-Aasiaa tahansa. Olitpa sitten Hong Kongissa, Malesian Kuala Lumpurissa, Taiwanissa tai Indonesiassa, suoria ja edullisia lentoja löytyy jatkuvasti.

Milloin mennä? Paras matkustusaika Borneoon on maaliskuusta lokakuuhun, koska alueella alkaa sadekausi lokakuun lopusta. Sadekausi kestää useita kuukausia, jolloin suurella todennäköisyydellä sataa paljon ja päivittäin.

Olin Borneossa syys-lokakuussa 2017.

Kota Kinabalu
Satamatunnelmissa.
Kota Kinabalu
Portin pieliä Kota Kinabalussa.

 

Kota Kinabalu
Tykkään poseerata gettomaisemissa.
Kota Kinabalu
Yötorin anteja.
Kota Kinabalu
Auringonlaskua vasten Tanjung Arussa. Elias Jääskinen

Lue lisää:

Malesian kauniista Mantanani-saaresta.

Seikkailustani Borneon sademetsässä Kinabalun kansallispuistoissa.  

Lähde apina- ja krokojahdille viidakon sydämeen Kinabatangan-joelle. 

Tsekkaa ihana kuvakooste Malesian upeimmista auringonlaskuista.

Teksti ja kuvat: 
Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s