New Yorkin överi halloween kuvina

Vuosi sitten New Yorkin -matkalla tajusin erään asian. Yksi maa on aivan varmasti ylitse muiden halloweeninä, ja se on Yhdysvallat.

Karmeita hirviönaamoja, katkenneita muovikäsiä, kirkkaita kurpitsoja ja sakeita seittejä tuli vastaan lähes jokaisessa näyteikkunassa tai ravintolassa ja lukemattomien talojen pihoilla. Katuvalojenkin ympärille oli kerätty kurpitsoja ja kummitukset kurkkivat puista. Oli häkellyttävää kävellä katuja pitkin ja liikkeestä toiseen, kun koko ajan sai yllättyä moisesta panostuksen määrästä.

New Yorkiin suositellaan usein matkustamaan syksyllä kauniin ruskan vuoksi, mutta erityisesti halloween-viikko on varteenotettava vaihtoehto. Kaupunki ja sen lähialueet pursuavat nimittäin erilaista viihdykettä kauhukierroksista ravintoloiden erikoisannoksiin, joissa pääraaka-aineena hyödynnetään tietenkin kurpitsaa mitä erilaisimmissa muodoissa. Lisäksi kaduilla näkyi aivan käsittämättömiä naamiaisasuja.

Liput tapahtumiin kannattaa kuitenkin ostaa jo viikkoja, tai jopa kuukausia, etukäteen. Esimerkiksi upeaksi kehuttu, Hudson Valleyssa järjestettävä The Great Jack O’Lantern Blaze -tapahtuma jäi itseltäni näkemättä, koska se oli loppuunmyyty jo varhaisessa vaiheessa samana syksynä. Tapahtumassa on esillä yli 7000 kaiverrettua kurpitsaa, jotka hehkuvat pimeydessä komeina rakennelmina lohikäärmeestä Vapaudenpatsaaseen.

New York
Piti päästä kaverikuvaan näiden kanssa. Elias Jääskinen

Iso ja koko ajan kasvava bisnes siis näkyy – ja aivan varmasti yhtä vaikuttavasti ympäri maata. CNN:n mukaan esimerkiksi tänä vuonna halloweenia juhlii enemmän kuin 179 miljoonaa yhdysvaltalaista. Kaikkineen kuluttajien arvioidaan käyttävän halloween-karkkeihin, -asuihin ja -koristeluihin yhteensä 9,1 miljardia dollaria eli liki 8 miljardia euroa. Yksittäinen henkilö satsaa halloween-huumaan keskimäärin 86,13 dollaria eli noin 74 euroa.

Toisaalta vertailun vuoksi mainittakoon, että jouluhuumassa vastaavat summat ovat jopa kuusinkertaisia pelkkien lahjojen osalta. Koska New Yorkin halloween-koristelut olivat varsin suureleisiä, ja kaupungissa oli jo lokakuussa melkoisen joulumaisia koristevaloja, voin vain sieluni silmin kuvitella, miltä valoshowlta kaupungin joulu näyttää.

Suomessa jotkut juhlivat halloweeniä lokakuun viimeisenä viikonloppuna, ja toiset virallisen pyhäinpäivän tienoilla marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Koko ajan pimenevän syksyn kunniaksi tein kuvakoosteen ison maailman halloween-hässäköistä New Yorkin matkalta.

Olin New Yorkissa lokakuussa 2016. 

New York Halloween
Merirosvotunnelmaisia kalloja. Elias Jääskinen
New York Halloween
Seittivirityksiä Greenwich Villagessa.

nychalloween5

New York
Öinen Brooklyn Bridge. Elias Jääskinen
New York
Kalloa jos monenlaista. Elias Jääskinen
New York
Öistä tunnelmaa syksyisessä New Yorkissa.
New York
Jo lokakuussa New Yorkissa oli melkoisesti joulumaisia valaistuksia!

sdr

New York Halloween
Kutsuva kurpitsapiha Greenwich Villagessa.
New York Halloween
Etualalla harlemilaisen ravintolan halloween-erikoisuus: kurpitsapizzaa! Oli muuten yksi parhaista pizzoista, jonka olen koskaan syönyt.
New York Halloween
Koristeita Harlemissa.
New York Halloween
Greenwich Villagen tunnelmia.
Brooklyn Bridge
Iltahämärää syksyisellä Brooklyn Bridgellä. Elias Jääskinen

sdr

Koe Pietarin maaginen yö jokiristeilyllä.

Lue lisää juttuja Bellan matkassa -blogista.

Teksti ja kuvat: 
Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s