Matka, jota kritisoitiin eniten – Reppureissu Marokossa naisporukalla: turvallisuusvinkkejä

Ihmettelyä. Arvostelua. Varoittelua. Kritiikkiä. Mikään reissuni ei ole aiheuttanut samanlaisia reaktioita kuin parin vuoden takainen reppureissu Marokkoon. Olimme päättäneet siskojeni kanssa toteuttaa pitkäaikaisen unelman yhteisestä reissusta. Puoleensa vetivät niin vilkkaat torit, komea luonto, koristeellinen arkkitehtuuri kuin omaleimainen ruoka.

Kun kerroimme matkasta tahoillamme eri ihmisille, useimmat kritisoivat päätöstä ja sanoivat meitä jopa hulluiksi. ”Miksi sellainen kohde naisille?” ”Mennä nyt naisporukalla reissaamaan ympäri Marokkoa. Olette outoja.” ”Eikö teillä tule ketään miehiä mukaan?” ”Mitä jos teidät siepataan?” ”Ette kyllä varmasti saa olla hetkeäkään rauhassa” ovat vain muutamia niistä lukuisista kommenteista, joita saimme.

Reppureissu Marokkoon
Rinkat selässä Marrakechin juna-asemalla valmiina Marokon kiertelyyn.

Olimme kuitenkin tehneet päätöksen ajatuksella, sillä kohde oli kiinnostanut pidemmän aikaa. Tutustuimme hyvissä ajoin kulttuurisiin seikkoihin, jotta reissusta tulisi mahdollisimman mukava.  Noudatimme useita tapoja, joiden avulla emme kokeneet esimerkiksi paikallista kulttuuria niin ahdistavaksi tai hyökkääväksi, kuin jotkut kuvaavat.

Marokko
Maisemaa junan lähdettyä Marrakechista kohti Casablancaa.
Marokko
Marokon kaunis arkkitehtuuri houkutti maahan erityisesti luonnon lisäksi.

Tuntuu, että Marokkoon moni joko vihastuu tai ihastuu. Me ihastuimme käytyämme useassa paikassa. Kun reissujalka vie Marokkoon (etenkin suosittujen Marrakechin tai Agadirin ulkopuolelle), tällaisia voin suositella noudattamaan.

1. Huivi käyttöön tarvittaessa

Naisen kannattaa harkita huivin käyttöä etenkin syrjäseuduilla ja hyvin uskonnollisilla alueilla tai syrjäisissä kylissä, joissa näkyy paljon peittäviä ja konservatiivisia perinnevaatteita. Etenkin jos hiukset ovat vaaleat, huivin käyttö vähentää paikallisten miesten liiallista huomiota. Vaikka minua pidettiin usein marokkolaistaustaisena piirteideni vuoksi, huomasin siltikin huivin tuoman eron sulautuessani paremmin katukuvaan. Jos seurueemme kulki huivipäisenä heiluvien hiusten sijaan, erityisesti paikalliset naiset olivat ystävällisiä ja kiinnostuneempia juttelemaan kanssamme.

Kannattaa siis kuljettaa huivia mukana maaseudulla ja vanhoillisissa kaupungeissa liikkuessa. Turistisoituneilla alueilla ja esimerkiksi modernissa Casablancassa sitä ei tarvitse, ellei mene uskonnollisille nähtävyyksille.

Salé
Pienemmissä paikoissa, joissa länsimaalaisuus pomppasi silmään, käytimme huiveja tarvittaessa. Rosaela Kiviniemi
Annabella Kiviniemi
Lempiväreissäni huivia myöten. Ilona Kiviniemi

2. Sortsit ja pikkuhameet kotiin

Edelliseen kohtaan liittyen marokkolaiseen kulttuuriin sopivat monissa paikoissa paremmin rennot peittävät vaatteet ja maksimekot kuin rantakohteissa tutut pyllysortsit ja narutopit. Tietyillä alueilla olkapäiden tai pohkeiden näkyminen voi saada aikaan paikallisissa paljon erilaisia reaktioita: huutelua, kehuja, paheksuntaa, maiskuttelua ja mulkoilua.

Olin lukenut asiasta aivan tarpeeksi ennen reissua. Niinpä yhteistuumin siskosten kesken jätimme suosiolla minisortsit ja -hameet kotiin. Se oli hyvä päätös. Ympäri maata rinkan kanssa mennessä pitkät vaatteet olivat muutenkin käytännöllisempiä sekä sopivat paikalliseen katukuvaan paremmin maaseudulla tai vanhoillisilla alueilla. Sääret paljaina kulkeminen olisi tuntunut joissakin paikoissa hyvin oudolta ja olisi luultavasti kerännyt turhaa huomiota. Vastaavasti esimerkiksi vapaamielisemmässä Casablancassa ja turistisoituneessa Marrakechissa avonaisemmat paidat ja mekot olivat ihan toimivia, eikä huiveja tarvinnut.

Marokko
Kun katukuvassa on todella peittävää pukeutumista ja vähän muita turisteja, suosittelen pitkähihaisia vaatteita.

Länsimaisesta naisesta huivin ja peittävien vaatteiden käyttö voi tuntua ristiriitaiselta, mutta paikallisten pukeutumistapojen suosiminen on yksinkertaisesti järkevää, koska silloin itse asiaan – eli reissaamiseen – voi keskittyä, kun ei tarvitse kiusaantua hiusten tai paljaan ihon aiheuttamasta ylimääräisestä huomiosta. Silloin ei myöskään tarvitse pelätä vihamielisiä sanoja tai katseita, jotka voivat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.

Annabella Kiviniemi
Pitkät hihat ja housunlahkeet olivat hyvä reissutyyli ympäri Marokkoa kulkiessa.
Marokko
Huivi voi toimia etenkin vaaleaveriköllä hyvin, jolloin paikalliseen katukuvaan sulautuu paremmin, mikä vähentää huomionsaantia. Annabella Kiviniemi

3. Ei naisena yksin syrjäseuduille

Tykkäämme vaeltaa luonnossa omassa rauhassa, mutta jouduimme hyväksymään erään tosiseikan: Marokossa syrjäisille alueille ei suositella menemään naisporukalla tai yksin ilman miespuolista seuralaista, koska se voi olla vaarallista. Tämän vinkin luin jo ennen reissua netistä useilta bloggaajilta, matkaoppaista ja Ulkoministeriön matkustustiedotteesta. Maassa myös paikalliset sanoivat meille saman asian.

Niinpä Atlas-vuoristossa ja aavikolle mennessä meillä oli mukana paikallinen autonkuljettaja. Vuoriston vesiputousretkille lähdimme isomman retkikunnan kanssa. Huumetiloistaan kuuluisaan Rif-vuoristoon meidät vei vaeltamaan nuori mies, johon tutustuimme majoituksen kautta. Riskeinä yksin vaeltajalle ovat esimerkiksi ryöstöt, häirintä tai (Rif-vuoristossa) eksyminen huumetiloille. Huumetiloille päätyminen on ongelma, koska aseistetun vartijan kohtaaminen voi olla pelottava tilanne.

Rif-vuoristo
Rif-vuoriston jylhissä maisemissa patikoida mukana kannattaa olla paikallista seuraa – etenkin, jos liikkuu naisporukalla. Annabella Kiviniemi
Rif-vuoristo
Kävimme patikoimassa Rif-vuoristossa paikallisen Ahmedin kanssa. Rosaela Kiviniemi

Marokko on yleisesti hyvin turistiystävällinen maa, mutta viime aikojen uutinen Atlas-vuoristossa tapetuista norjalais- ja ruotsalaisnaisista on surullinen esimerkki siitä, että kyseinen sääntö on syytä ottaa vakavasti. Vaellusretkille siis paikallinen tuttava tai opas mukaan!

Rif-vuoristo
Patikointiporukka Rif-vuoristossa.
Atlas-vuoristo
Karu Atlas-vuoristo suoraan alla.

4. Rahat pussissa vaatteiden sisällä

Länsimainen naisporukka pomppaa katukuvassa herkästi myös voroille.  Marokossa taskuvarkaudet ovat melko yleisiä, ja vilkkailla toreilla tavaroista kannattaa huolehtia. Esimerkiksi eräs pikkulapsi yritti huijata meiltä puhelimen maan pääkaupungissa Rabatissa. Lisäksi olen kuullut tarinoita, joissa turistilta viedään lompakko niin, että torilla hänelle tyrkytetään joku tavara, eikä raukka tajua, että kännykkä tai lompakko viedään sähläyksen aikana.

Käytimme ihan vain perinteisiä rahapussukoita vaatteiden alla, jolloin sai pyöriä rennosti vilkkailla torikojuillakin. Päivällä jätimme majataloihin ylimääräiset arvoesineet tai rahat, jolloin mukana oli vain se mitä tarvitsee. Elektroniikkaa ja muuta arvotavaroita ei kannata esitellä. Ihan perusjuttuja sen kummempia ressaamatta.

Casablanca
Kuva eurooppalaishenkisestä Casablancasta. Rosaela Kiviniemi

Marokko
Siskokset Rabatissa. Otimme reissulla ilon irti maksimekoista.

5. Liikkumiset kaupungista toiseen päiväsaikaan

Matkustimme Marokossa parissa viikossa ympäriinsä yli 2000 kilometrin edestä. Matkustaminen päiväsaikaan ja saapuminen kohteisiin ennen iltaa teki olon turvalliseksi.

Vältimme saapumasta kohteisiin keskiyöllä, jolloin turvallisen jatkokyydin tai paikallisen kyytidiilin tekeminen olisi vaikeampaa.

Eläväisilla ja turistisoituneilla alueilla on mukavasti väkeä ja turvallista tunnelmaa iltaisinkin, mutta syrjäseuduilla ei kannata liikkua yksin pimeällä.

Marokko
Pyrimme saapumaan kohteisiin päiväsaikaan, jolloin jatkoyhteyden tai kyydin sopiminen olisi helpompaa. Annabella Kiviniemi

6. Puhe pois vaikeista aiheista

Marokossa ei välttämättä kannata puhua, ottaa kantaa tai esittää kritiikkiä seuraavista aiheista: uskonnolliset kysymykset, vaatetus, sukupuoliroolit, politiikka tai Lähi-Idän levottomuudet ja kriisit. Esimerkiksi erään autonkuljettajan kanssa keskustelu syveni hieman liikaa, kun aloimme puhua eroista Suomen ja Marokon perhemallien ja sukupuoliroolien välillä. Puheeksi tuli, voisiko mies jäädä kotiin hoitamaan lapsia.

Kyseinen kuljettaja muuttui kireäksi ja tuomitsi jyrkästi ajatuksen isästä hoitamassa lapsia kotona. Hän vaikutti loukkaantuneelta niin ikään länsimaisista ajatuksistamme eikä juttelusta oikein enää tullut mitään. Silloin tajusin, että keskustelua ei kannattanut enää jatkaa, koska mies oli vihaisen oloinen. Tilanne opetti olemaan tarkkana tällaisten aiheiden kanssa, vaikka ilmapiiri vaikuttaisi kuinka rennolta alun perin. Useiden nuorten kanssa kuitenkin puhuimme vastaavista aiheista rennosti ja hyväntuulisesti. Arvioi missä tilanteessa puhut herkistä aiheista, koska joillekin ihmisille maan perinteet ja vanhat arvot ovat pyhiä.

Salé
Kuvassa näkyy kalastajakylä Salén rannikkoa. Kylässä ei näkynyt muita länsimaalaisia turisteja kuin me. Ilona Kiviniemi
Casablanca
Erityisesti arkkitehtuuri houkutti meitä Marokkoon. Kuva Casablancasta. Annabella Kiviniemi

7. Asenne kuntoon

Marokko toden totta jakaa turistien mielipiteitä ja asenteita. Itse sain kokea kulttuurin hienot puolet ja nauttia reissusta ilman häirintää. Uskon, että hyvä fiilis, uteliaisuus, reipas asenne ja halu kunnioittaa paikallisia tapoja keräävät puoleensa ystävällisiä kohtaamisia eikä kysyvä tieltä eksy. Suurin osa ihmisistä auttaa sekä on hyväntahtoisia ja luottamuksen arvoisia niin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa. Muutamat turvallisuusseikat on kuitenkin hyvä pitää mielessä ja sen kummempia hysteerisoimatta vain noudattaa niitä reissun lomassa. Pukeutumisesta jokainen nainen päättää itse ja tekee reissunsa tyylillään.

Reppureissu Marokkoon
Atlas-vuoristossa reippailemassa. Mukana oli muitakin turisteja, jotka nappasivat meistä tämän siskosenergia-kuvan.
Casablanca
Emme bonganneet auringonpalvojia marokkolaisilla uimarannoilla. Kuva Casablancasta. 
Reppureissu Marokkoon
Yhteistä seikkailua Marokossa kelpaa muistella!

Itse lähdin Marokon reissulle muista syistä kuin viettämään rantalomaa. Minua kiinnostivat kulttuuri ja luontokohteet, joten ei haitannut jättää pienempiä kesävaatteita kotiin. Ennen kaikkea koin peittävien vaatteiden helpottavan reissuani. Jos auringonotto Marokossa kiinnostaa, etelästä Agadirista löytyy siihen mahdollisuuksia. Myös hotellien uima-altailla sellainen käy helposti. Muutoin paikallisilla rannoilla ei välttämättä tee mieli vetää bikineitä päälle, kun kaikki muut paitsi pikkulapset hengaavat siellä peittävissä vaatteissa. Me nautiskelimme Casablancassa hotellin kattoterassilla uima-allaselämästä.

Casablanca
Casablancassa saimme nautiskella uima-allaselämästä hotellin kattoterassilla.

Extra-vinkki:

Feikkisormus sormeen! Huomasimme siskojen kanssa, että monet miehet katsovat nimettömän. Jos et naisena jaksa treffi- tai numeropyyntöjä, vanha kunnon sormusvinkki toimii maassa mainiosti – ellet sitten jo kätevästi ole kihloissa tai naimisissa jo. Alla olevassa kuvassa minulla on feikkisormus.

Vierailin Marokossa huhti-toukokuussa 2016.

Chefchaouen
Rosaela Kiviniemi
Annabella Kiviniemi
Marrakechissa nautiskelemassa. Turistisoituneen kaupungin katukuvassa näkee rennompaa pukeutumista.
Reppureissu Marokkoon
Lucky Luke -sarjakuvasta tuttujen Daltonin veljesten poseeraus legendaarisen Ait Ben Haddoun keidaskaupungin laella.
Marrakech
Kukkanen marrakechin kattojen yllä.
Naisporukalla Marokossa
Naisena reissaaminen sujui Marokossa hyvin muutamia paikallisia tapoja mukaillen. Hauskaa oli!
Rabat
Pääkaupunki Rabatin rannikkoa. Annabella Kiviniemi
Marokko
Jos paikallisilla on hyvin konservatiivisia vaatteita, eikä muita turisteja näy paljon, suosittelen peittäviä vaatteita.
Marokko
Siskokset kuivuneella rannikolla. Ilona Kiviniemi
Salé
Salén kalastajakylän rauhaisaa tunnelmaa. Annabella Kiviniemi
Atlas-vuoristo
Luonnossa patikoidessa on hyvä tietää, minne on menossa. Ilona Kiviniemi
Casablanca
Tuuletus Casablancan kattoterassilla onnistuneen reissun kunniaksi.

Lue lisää:

Marokon lumoavan sinisestä kylästä vuoriston uumenissa.

Marokon muinaisesta keidaskaupungista.

Aavikkoretkestä Marokossa.

Dominikaanisen tasavallan ensitunnelmista jännässä kulttuurissa.

Seikkailusta iilimatojen keskellä Borneosta.

Teksti ja kuvat: 

Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s