Ihanin taide-elämykseni: Vincent van Gogh ja Tähtikirkas yö


Siinäkö se vihdoin on? Nähdessäni ensimmäistä kertaa lempitaideteokseni New Yorkin MoMA-museossa olin täynnä iloa. Minä tässä ja edessäni Vincent van Goghin Tähtikirkas yö.

Uninen kaupunki. Psykedeelinen taivas. Universumista muistuttavat hohtavat tähtipallot ja kuu. Rakastamani sinisen sävyt ja arvoituksellinen tunnelma. On monta syytä, miksi taideteos on aina ollut suosikkini.

Ennen MoMAssa käyntiä olin ihastellut teosta lukemattomia kertoja kirjan sivuilta, netistä tai ostanut siihen liittyvää krääsää. Kun näin maalauksen, tuntui jopa siltä, että nyt ei tarvitse hetkeen nähdä tai tehdä mitään, sillä yksi niin ihana asia elämässä oli saavutettu.

Tähtikirkas yö
Lempimaalauksen kanssa. Tähtikirkas yö, 1889. Vincent van Gogh.

Erityisen hyvää oli myös se, että oli tavallinen päivä ja minulla sisäänpääsy maksettuna museoon. No, miksikö? Olin nimittäin yrittänyt tulla museoon poikaystäväni kanssa aiemmin, koska perjantaisin siellä oli kaikille ilmainen sisäänpääsy. Saapuminen museolle oli kuitenkin pettymys. Korttelilta toiselle kiemurtelevat jonot suorastaan huusivat: tulkaa toisena päivänä, jos haluatte hengittää.

Sen teimme ja se oli hyvä päätös. Tullessani museoon tavallisena päivänä minulla oli tilaa katsella van Goghin teosta mukavasti ja kierrellä tiloissa rauhassa. Samalla opin, että metropoleissa ei kannata juosta ilmaispäivien perässä.

Tähtikirkkaasta yöstä

Tähtikirkas yö on hollantilaisen, postimpressionistista tyyliä edustavan taiteilijan Vincent van Goghin öljyvärimaalaus vuodelta 1889. MoMAssa teos on ollut esillä jo 1940-luvulta asti. Maalaus on yksi van Goghin tunnetuimpia ja rakastetuimpia. Se edustanee taiteilijan persoonallista tapaa tulkita luonnon maisemia sekä omintakeista, värikylläistä maalaustyyliä. Elinaikanaan taiteilijaa ei arvostettu ja se harmittaa minua usein kovasti, sillä olen aina pitänyt van Goghin teoksista todella paljon.

Tähtikirkas yö esittää maisemaa, joka näkyi ranskalaisen Saint-Rémyn mielisairaalan, van Goghin huoneen ikkunasta. Lahjakkaalla van Goghilla oli mielenterveysongelmia – ja moni muistaakin hänet erityisesti siitä, että hän leikkasi korvansa irti.

Van Gogh teki mielisairaalan ikkunasta avautuvasta maisemasta useita versioita ja luonnoksia eri sääolosuhteiden aikana. Tähtikirkkaan yön taustoista van Goghin kerrotaan kirjoittaneen kirjeessä veljelleen, kuinka hän näki eräänä yönä ennen auringonnousua todella kirkkaan suuren tähden. Myöhemmin tutkijat ovat osoittaneet, että itse asiassa planeetta venus oli mainittuna ajankohtana erityisen kirkkaana ja hyvin alueella nähtävillä.

Vincent Van Gogh Tähtikirkas yö
Tähtikirkas yö, 1889. Vincent van Gogh.

Ikuisuuden porteilla

Ei ole sattumaa, että juuri nyt halusin omistaa blogikirjoituksen lempiteokselleni. Laukaiseva tekijä tämän postauksen tekemiselle on hiljattain näkemäni ja jo kotvan odottamani elokuva Van Gogh – Ikuisuuden porteilla, jonka kävin katsomassa elokuvateatterissa. Elokuva oli juuri sellainen, jollaisen väärin ymmärretty ja aikanaan poikkeuksellinen taiteilija mielestäni ansaitsee.

Julian Schnabelin ohjaamassa elokuvassa oli rohkeaa, käsivaraista kameratyöskentelyä, viipyileviä hetkiä, taiteen tekemisen kuvausta, syvällisyyttä, runollisuutta ja kaunista luontoa. Siinä tuli hienosti esiin myös taiteilijan erikoinen persoona sekä luomisprosessien henkilökohtaisuus. Elokuva sai minut liikuttumaan parissa kohdassa, ja se oli yksi pitkään aikaan parhaista näkemistäni elokuvista. Pääroolissa näyttelijä Willem Dafoe suoriutuu myös ansiokkaasti. Varoituksen sanana kuitenkin, että varsin taiteellinen elokuva ei välttämättä sovi levottomaan tai viihdehakuiseen mielentilaan.

Elokuvan myötä tulin muistelleeksi hetkeäni MoMA:ssa. Matkoilla taide-elämykset ovat minulle tärkeitä ja pyrin käymään myös Suomessa säännöllisesti museoissa. Taiteen kokeminen on minulle aika henkilökohtaista enkä juurikaan kuvaa museoissa, joten aiheesta ei tule kirjoitettua blogiin. Tähtikirkas yö edustaa minulle luovuutta ja mielikuvituksen vilkkautta sekä rakkautta väreihin ja taiteeseen, jota olen harrastanut 5-vuotiaasta asti.

Vincent Van Gogh Tähtikirkas yö
Tähtikirkas yö, 1889. Vincent van Gogh.
MoMA
Kuva New Yorkin MoMA:sta.

Mikä MoMA?

-MoMA eli Museum of Modern Art on Keski-Manhattanilla New Yorkissa sijaitseva taidemuseo.

-MoMA on perustettu vuonna 1929, ja sitä pidetään maailman toiseksi vanhimpana modernin taiteen museona.

-Museon kokoelmiin kuuluu monen kuuluisuuden teoksia. Bongasin sieltä niin Pablo Picassoa, Claude Monetia, Andy Warholia, Henri Matissea kuin Salvador Dalia.

-MoMA:an on perinteisesti ollut vapaa pääsy perjantai-iltaisin. Suosittelen ehdottomasti välttämään sitä.

Olin New Yorkissa lokakuussa 2016.

MoMA
Avignonin naiset, 1907. Pablo Picasso.
Vincent Van Gogh Tähtikirkas yö
Vincent Van Gogh Tähtikirkas yö

Lue lisää:

Koe New Yorkin överi Halloween kuvina.

Lähde risteilylle öisen Pietarin Neva-joelle.

Lähde kierrokselle New Yorkin Harlemiin.

Teksti ja kuvat: 
Bellan matkassa © Annabella KiviniemiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s