Komeiden maisemien Buda – Maanalaisia tunneleita, luolakirkko ja käärme Gellért-vuorella

Tervetuloa pienelle kierrokselle Budapestiin! Tonava-joen toisella puolella on tasainen Pest ja toisella puolella kumpujen ja viehättävien korkeuserojen hurmaava Buda.

Tämän jutun myötä on luvassa pieni kierros Budassa ja kokemuksiani ja tietoa sen muutamasta suosikkikohteesta. Nouse kirjoituksen mukana Gellért-vuorelle ja laskeudu sitten Budan maanalaisiin tunneleihin.

Gellért-vuoren maisemia ja käärmeyllätys

Budan kuuluisalla Gellért-vuorella parasta on koko ajan paraneva maisema: Vapaudensilta komeilee Tonavan yllä. Veneet seilaavat kaukaisuudessa leppoisina ja rustiikkiset talot rytmittyvät ihanasti rantaviivalla. Kauempana häämöttää majesteettinen Unkarin parlamenttitalo. Samalla nousu 140 metrin korkeuteen nostaa sopivasti hikeä iholle.

DSC07401

DSC07379-01_muokattu
Elias Jääskinen

Ylhäällä Gellértin laella palkintona odottaa 46 metrin korkeuteen hapuileva Szabadság Szobor -vapaudenpatsas sekä matkamuistoja putiikeissa. Liian vähän vettä varanneelle parasta on tietenkin kioskin ylihintaiset vesipullot, joiden vilvoittava juoma maistuu taivaalliselta hellepäivänä.

Patikoinnista ja maisemista pitävänä nostan Gellért-vuoren yhdeksi parhaista kokemuksista Budapestin matkallani. Ja toki visiitti jää mieleen erityisesti myös erään eläinkohtaamisen myötä, jolla saatiin kävelyyn ylimääräistä lisämaustetta. Retken jännittävin osuus ilmaantui nimittäin vuorelta laskeutuessa, kun bongasin käärmeen tiellä noin metrin päässä edessäni. Ehdin juuri varoittaa poikaystävääni, kun käärme oli muutaman kymmenen sentin päässä hänen jalastaan. Nopea loikka pois hyökkäysasentoon kipristyneestä otuksesta ja onneksi säästytään puremalta! Kuva on otettu sen jälkeen, kun olimme molemmat ottaneet reilusti etäisyyttä matelijaan.

DSC07440_rajattu

DSC07405

Vinkki! Ota eväät mukaan ja pysähdy syömään johonkin Gellért-vuoren ihanista näköalapaikoista.

Miten pääset? Ota metro Szent Gellért tér -pysäkille ja lähde nousemaan Gellért-vuorelle Hotel Gellértin läheltä. Reitin alussa voit vierailla kuuluisalla luolakirkolla.

DSC07424

DSC07453

Luolakirkon hämyyn

Gellért-vuoren kupeessa sijaitseva vanha luolakirkko henkii mystistä tunnelmaa. Muhkuraisten käytävien kätköistä löytyy alttari, Jeesus ristillä ja värikkäitä lasi-ikkunoita. Voisipa paikan tyhjentää muista turisteista ja vain meditoida!

Paikan historia on kantanut monenlaisia vaiheita: Legendan mukaan siellä asui varhaiskeskiajalla Iván-niminen erakko, joka paransi sairaita suuaukon luona pulppuavan lähteen vedellä. 1920-luvulla Lourdesista Ranskasta palanneet pyhiinvaeltajat pyhittivät paikan Neitsyt Marialle ja heidän myötään kirkko sai ensimmäisen versionsa vuonna 1926. Seuraavana vuosikymmenenä kirkko laajeni ja sitten toisen maailmansodan aikaan se toimi sairaalana ja turvapaikkana. 50-luvulla kommunistit kuitenkin muurasivat sen ovet umpeen, kunnes 1990-luvulla kirkko jälleen avattiin.

Luolakirkko on kieltämättä aika eksoottinen kokemus, ja mielestäni vierailun arvoinen paikka. Myönnettäköön, että aluksi olin kuitenkin hiukan skeptinen nähdessäni ympärillä pörräävät turistit ja ylihintaisen matkamuistoliikkeen. Pelkäsin paikkaa vaatimattomaksi turistirysäksi, jolla rahastetaan. Ilahduin aika paljon, kun sisäänpääsymaksu olikin vaivaiset kaksi euroa ja paikka maaginen.

Osoittautui, että pikkurahalla irtoaa aika kiinnostava kokemus. Lisäksi turisti saa mukaansa kuulokkeet, joiden avulla hän pääsee kuuntelemaan sepustuksia kirkon historiasta.

DSC07394

Vinkki! Ennen kuin riennät kirkkoon, kierrä yläkerran historialliset opasteet kuulokkeet päässä läpi. Saat vierailusta enemmän irti.

Miten pääset? Ota metro Szent Gellért tér -pysäkille ja lähde nousemaan Gellért-vuorelle Hotel Gellértin läheltä. Reitin alussa voit vierailla kuuluisalla luolakirkolla.

DSC07392

Budan linnalta Kalastajanlinnakkeelle

Jos jokin paikka pysähdyttää taianomaisella arkkitehtuurillaan, se on Kalastajanlinnake torneineen. Myös vierestä löytyvä goottilainen Matiaksen kirkko sai minut pohtimaan, olisiko se kaunein Budapestin matkallani näkemä rakennus.

DSC07518
Goottilainen Matiaksen kirkko.

DSC07545

DSC07573
Kalastajanlinnakkeen yksi torneista.

Vierailut Budan linnassa sekä Kalastajanlinnakkeessa on kätevä yhdistää Gellért-vuoren vierailuun, jos haluaa tehdä hyvän kävelyretken. 1200-luvulla rakennettu Budan linna on Unescon maailmanperintökohde, ja sen sisällä on historiallisia taidenäyttelyitä.

Omalla reissullani linnan alueella oli jonkinlainen remontti käynnissä, ja näyttelykin tuli skipattua, koska päivä alkoi vaikuttaa niin täydeltä. Matkailufilosofiaani nimittäin kuuluu, että suosittuja turistikohteita kannattaakin valikoida rennosti, jotta ähky ja uupumus eivät pääse iskemään.

DSC07482
Portaat Budan linnalle.
DSC07491
Remonttihommia Budan linnalla.

Kalastajanlinnakkeella kannattaa varautua turismiin. Instagram vilisee kuvia yksinäisistä ihmisistä poseeraamassa linnakkeen seinustaa tai komeaa jokimaisemaa vasten Unkarin parlamenttitalon heittäytyessä taakse, mutta oikeasti alueella on paljon väkeä ja täydellistä kuvauspaikkaa täytyy jonottaa – aivan kuten monissa muissakin suosikkikohteissa ympäri maailmaa.

DSC07520

Vinkki! Jos aiot kävellä Gellért-vuorelta Kalastajanlinnakkeelle, varaa kuumana päivänä aikaa runsaasti, jotta sinun ei tarvitse kiirehtiä ja hosua nähtävyyksiä hikihatussa läpi.

Miten pääset? Budan linna, Kalastajanlinnake ja Matiaksen kirkko sijaitsevat linnavuorella Budan puolella suurin piirtein samassa linjassa. Aloita retkesi joko Kalastajanlinnakkeen tai päinvastaisesti Gellért-vuoren juuresta hotelli Gellértin luota. Voit myös nousta Budan linnaan suoraan linnavuorelta kaupungista. Lähimmät metropysäkit Kalastajanlinnakkeelle ovat punaisen linjan Batthyány tér ja Széll Kálmán tér.

DSC07553
Kynttilöitä Matiaksen kirkossa.

DSC07569-01

Maanalaiset tunnelit Budassa

Läts. Astun pimeydessä mutalammikkoon sandaaleilla. Sitten vuorossa on kadonneen matkaseuralaisen metsästystä, kun hapuilen Budan maanalaisten tunneleiden pimeissä osioissa eteenpäin ja pääsen leikkimään eksynyttä.

Labyrinth -nimeä kantava tunneli- ja luolaverkosto sijaitsee linnavuorella kävelymatkan päässä Budan linnasta. Sillä on vivahteikas menneisyys toisaalta toisen maailmansodan aikaisena sairaalana ja toisaalta 1500-luvulta 1400-luvulle turkkilaisten asevarastona ja haaremina. 1400-luvulla se on myös toiminut vankilana, jossa sen kuuluisin vanki, Draculana tunnettu Vlad Tepes kuulemma kärsi tuomiotaan. Sen vuoksi luolasto kantaa turisteille suunnattua Dracula-teemaa. Lisäksi aivan tunnelin alussa jännittäviin tunnelmiin saatellaan dramaattisen musiikin ja rokokoo-aiheisten mallinukkejen matkassa.

DSC07514

DSC07512

Maanalainen verkosto on liki 10 kilometriä pitkä, joista reiluun puolitoista kilometriin on pääsy turisteilla. Kokemus on hauska ja kuumana päivänä vilvoittava, koska tunneleissa on kylmän kolea ilma. Sanoisin, että hyvä aktiviteetti leikkimielisille aikuisille sekä lapsiperheille!

DSC07507

Vinkki! Harhaile pimeissä paikoissa hetki ilman taskulamppua ja päästä mielikuvitus lentoon!

Miten pääset? Tunnelien sisäänkäynti sijaitsee kävelymatkan päässä Kalastajanlinnakkeelta ja Budan linnalta. Osoite on Budapest, Úri u. 9.

DSC07505

Olin Unkarissa heinäkuussa 2018.

DSC07577

DSC07500

Lue lisää:

Maailman kauneimmasta kahvilasta, pelimuseosta ja muista nähtävyyksistä Budapestin Pestin alueella.

Risteilystä kuvankauniilla Pietarin Neva-joella.

Tunnelmista ja kokemuksistani Sloveniassa.

Vinkeistä Dominikaanisen tasavallan reissulle.

Kauneimmista kaupunkinäkymistä Puerto Ricossa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Teksti ja kuvat: 
Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s