Viehkojen talojen ja katujen Pest – Kauneimmasta kahvilasta Budapestin pelimuseoon

Tervetuloa pienelle kierrokselle Budapestiin! Neljässä päivässä ehtii ihanasti tutustua kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin sekä maleksia kaduilla arkkitehtuurista nautiskellen.

Tonava-joki jakaa Budapestin kahtia. Sen toisella puolella on kumpuileva Buda ja toisella tasainen Pest, jossa on paljon kiehtovia rakennuksia sekä nähtävyyksiä. Kävin Pestin puolella useassa suositussa kohteessa. Tässä hieman kokemuksiani ja tietoa niistä.

Maailman kaunein kahvila?

Budapestin New York Caféeta on kehuttu usein maailman kauneimmaksi. Sisään astuessa heti ymmärtää, mistä mielipiteet kumpuavat. Kaikkialla kimaltelee, kun kultaiset kiemurat, elegantit pylväät ja koristeelliset kattomaalaukset hallitsevat tilaa. On enkelipatsasta ja koukeroista kultapeiliä.

Boscolo-hotellin yhteydessä sijaitsevan kahvilan historia pohjaa yli 100 vuoden päähän, ja vuosikymmenien ajan se on tunnettu kirjailijoiden ja toimittajien kokoontumispaikkana. Toisen maailmansodan ajaksi sen toiminta loppui, mutta se avattiin uudelleen vuodesta 1954. Sitten se avattiin jälleen vuonna 2006 – sillä kertaa vanhaan loistoonsa elvytettynä.

DSC07259
New York Cafén puitteet häkellyttävät!
DSC07310
Herkuttelemassa New York Caféssa. Elias Jääskinen

DSC07322

Nykyään kahvila on suosittu nähtävyys, jonne kannattaa varautua jonottamaan yli puoli tuntia sekä maksamaan herkuista tavallista enemmän. Kun vihdoin pääsemme pöytään, tilaan poikaystäväni kanssa jaettavan iltapäiväteetarjottimen (60 euroa( n. 19 000 Unkarin forinttia). Siihen kuuluu teetä, appelsiinimehua sekä monenlaista suolaista ja makeaa sormiruokaa. Kokemus on kiva ja miljöö upea, mutta on selvää, että paikalliset taiteilijat eivät enää vietä aikaa tässä paikassa turismin vuoksi. Upeista puitteista huolimatta moni asiakas pääsee kahvilaan yllättävän rennoissa vetimissä, kuten vaikkapa sandaalit sukissa tai kintut pikkusortseissa. Pieni miinus siis, jos odottaa täydellistä eleganssia.

DSC07280

Vinkki! Varaa pöytä etukäteen, jotta säästyt jonotukselta.

Miten pääset? New York Café sijaitsee Blaha Lujza tér -metropysäkin lähellä punaisen  linjan varrella. Osoite: Budapest, Erzsébet krt. 9-11.

DSC07296

Boheemit juutalaiskorttelit

Maanläheisiä taloja, seinämaalauksia, yksinäisiä pikkupuoteja kadun varsilla ja rauhaista tunnelmaa. Budapestin vanhat juutalaiskorttelit lumoavat minut konstailemattomuudellaan ja rosoisuudellaan. Korttelikierrokselle on kätevä lähteä Dohány-kadun synagogan kulmilta, joka on helppo tunnistaa näyttävistä kaksoistorneistaan. Alkunsa kaunis synagoga on saanut jo vuonna 1859.

Kuljen leppoisasti katuja pitkin ilman ennakkosuunnitelmia. Usein nimittäin hauskojen paikkojen äärelle päätyy spontaanisti. Niin käy nytkin. Eräältä sisäpihalta löytyy kiintoisa ravintola-alue (Szimpla Kert), jonka rekvisiitta muodostuu vanhoista romuista ja kaikenlaisesta mielenkiintoisesta krääsästä. Kyseinen ravintola-alue on rakennettu hylättyihin taloihin. Istumme alas ja tilaamme juotavaa. Täydellinen paikka pysähtymiseen!

DSC07746

DSC07730
Hylättyihin taloihin tehdyt baarit ovat suosittuja paikallisten keskuudessa.
DSC07705
Dohány-kadun synagogassa näkyy maurilaiset ja bysantin tyylien vaikutteet.
DSC07739-01
Rakastan paikkoja, joissa on ripaus rosoa, säröä ja sotkua. Elias Jääskinen

Vinkki! Mene pyörimään juutalaiskortteleille nälkäisenä, koska alueella on monia kiinnostavia ruokapaikkoja sekä sisäpihoilta voi löytyä yllättäen nopeaa ruokaa, kuten burgereita. Kaupunginosassa on myös useita hyviä arvosteluita keränneitä kebab-paikkoja.

Miten pääset? Ota suunnaksi Dohány-kadun synagoga ja suunnista kortteleille rakennuksen taakse.

DSC07718
Hylättyjen talojen baareissa on tunnelma kohdillaan.

DSC07732

DSC07702
Seinämaalaus juutalaiskorttelien kadulla.

Kolisevan museometron kyytiin

Tiesitkö, että Budapestistä löytyy Euroopan toiseksi vanhin metro? Vuonna 1896 avattu vanha metrolinja kulkee keltaista linjaa pitkin. Sen kyydissä pääsee näppärästi esimerkiksi suosittuun Kaupunginpuistoon ja takaisin.

Museometroon käy samat metroliput kuin muihinkin Budapestin metroihin, joten sen kummempia järjestelyitä ei tarvitse tehdä. Kun vanha museometro kolistelee paikalle, nostalgia on taattu. Matka sen kyydissä on mukava lisä reissuun.

cof

Miten pääset? Hyppää keltaisen linjan kyytiin esimerkiksi suositun Deák Ferenc Tér -aukion tuntumasta, jossa risteää usea metrolinja.

DSC07347
Elias Jääskinen

Fine Bistron ihana illallinen

Kuvittele kaunis loft-henkinen ravintolatila, hämärtyvä ilta ja iloisia seurueita. Kun erään ravintolassa istuvan seurueen päivänsankarille kannetaan synttäriherkku kynttilällä pöytään, koko ravintola puhkeaa onnittelulauluun. Mahtava paikka!

Itse olin syömässä ravintolassa poikaystäväni kanssa. Monen ruokalajin illalliselta on kuitenkin vain yksi kännykkäkuva, koska eräs matkailufilosofioistani on, että haluan joissakin tilanteissa unohtaa kännykät ja kamerat kokeakseni hetken sellaisenaan. Sellaisia hetkiä ovat vaihtelevasti esimerkiksi uudet sosiaaliset tilanteet ja illallishetket.

Budapestin Fine Bistro kruunaa reissun viimeisen illan. Hinta-laatu suhteeltaan sanoisin sen olevan aika täydellinen paikka. Palvelu on hienostunutta, annokset kauniita ja ruoka niin hyvää, että jälkiruokaa on pakko tilata, vaikka maha on ihan täysi.

mde
Fine Bistron jälkiruuasta nappasin kuvan!

Vinkki! Mene syömään pidemmän kaavan kautta ja nälkäisenä.

Miten pääset? Fine bistro sijaitsee Pestin keskustassa, melko lähellä kuuluisaa Pyhän Tapanin kirkkoa. Lähellä oleva metroasema on Bajcsy-Zsilinszky út -pysäkki. Osoite: Budapest, Andrássy út 8.

Pelikoneiden pauloihin

Kauanko olemme olleet täällä? havahdun yhtäkkiä. Kellon mukaan liki kaksi tuntia. Oho, niin se aika vain katoaa pelatessa! On tullut pelattua monta turnausta pöytäfutista, paukutettua Flippereitä, tapettua alieneita ja mikä parasta – käyty tiivistunnelmainen ottelu vanhan putkinäyttöisen Pac-Manin parissa!

Budapestin Flipper museossa pääsee todellakin unohtamaan ajankulun ja heittämään aivot narikkaan. Kattavasta pelivalikoimasta löytyy monenlaisia legendaarisia pelejä sekä entuudestaan tuntemattomia erikoisuuksia. Noin 10 euron hintaista pääsylippua  vastaan voi pelata niin kauan kuin haluaa, ja museon kioskista voi ostaa janon iskiessä juotavaa. Lämmin suositus niin pelihirmuille aikuisille kuin lapsille.

sdr

Vinkki! Mene Flipper Museoon jonkin perinteisen historiallisen museon, kuten Unkarin kansallismuseon jälkeen, jolloin hupi ja historia tasapainottavat hauskasti toisiaan.

Miten pääset? Flipper-museo sijaitsee muutaman korttelin päässä kauppakeskus WestEndistä. Lähin metropysäkki on kauppakeskuksen liepeillä sijaitseva Nyugati Pályaudvar. Osoite: Budapest, Radnóti Miklós u. 18.

sdr

Parlamenttitalo ja muita taloja

Budapestissä on ihana vain kuljeksia, sillä sen arkkitehtuuri ihastuttaa melkein kaikkialla. Kiehtovia eivät ole pelkästään kuuluisat nähtävyydet, kuten Unkarin parlamenttitalo, vaan ihan kaupungin yleinen katukuva. Kovin moni talo on jotenkin kiehtovan koristeellinen tai muuten vain mielenkiintoinen.

Suosin kaupunkilomalla usein vapaata kuljeskelua eri kaupungin osissa. Silloin jää sijaa havainnoille sekä rakennusten ihastelulle. Joskus kuuluisan nähtävyyden voi käydä katsomassa vain ulkopuolelta. Näin teimme esimerkiksi Parlamenttitalon suhteen, koska sisällä oli kova ryysä, vierailulle ei päässyt ilman opasta ja englanninkieliset turistikierrokset oli myyty loppuun monen tunnin ajalta.

DSC07219-02
Parlamenttitalon edustalla. Elias Jääskinen

DSC07237

Hyvin komea rakennus on myös Pyhän Tapanin kirkko (St. Stephen’s Basilica, Szent Istvan Bazilika). Myös sitä katselin ulkopuolta muun kuljeskelun lomassa.

DSC07334
Pyhän Tapanin kirkko. Elias Jääskinen

Vinkki! Kaupunkilomilla on helposti runsaudenpulaa nähtävyyksistä, ja suorastaan tuntuu velvollisuudelta käydä kaikissa mahdollisissa paikoissa. Unohda moiset pakot ja mene vain sellaisiin paikkoihin, jotka aidosti kiinnostavat sinua.

DSC07246

sdr

Vehreässä Kaupunginpuistossa

Istahdan nurmikolle ja kaivan kirjan esiin. Viimeisenä reissupäivänä vierailu Kaupunginpuistossa osuu nappiin. Rentoutuminen paikallisten tapaan tulee tarpeeseen, sillä nyt on tullut käveltyä ja paljon.

Edessä komeilevaa Vajdahunyadin linnaa voisi tuijottaa ikuisuuden, sillä se on kuin sadusta. Sen eri osissa yhdistyvät niin goottilaiset, renessanssin kuin barokin vaikutteet. Edustalla sorsanpoikaset sukivat itseään lammessa ja mehiläiset rakentavat pesää läheisessä puussa.

DSC07804-01

Kaupunginpuisto on kooltaan 100 hentaaria, ja sen vehreissä maisemissa on niin vesilampia kuin kaunista puistobulevardia. Maailman vanhimpiin julkisiin puistoihin kuuluvan paikan nähtävyyksiin kuuluu Vajdahunyadin linnan lisäksi Sankarien aukio kuuluisine patsaineen. Puistossa sijaitsee myös tunnettu Széchenyin kylpylä. Suosittelen lämpimästi.

DSC07784
Sankareiden aukio on suosittu vetonaula turisteille.
DSC07824-01
Elias Jääskinen

Vinkki! Ota evästä mukaan ja rentoudu puistossa kunnolla. Myös linnan liepeiltä löytyvästä Anonymus Étterem -ravintolan burgereitaon suositeltava! Ne ovat todella hyviä!

Miten pääset? Hyppää keltaisen linjan museometron kyytiin. Hősök tere -pysäkillä jäädessä pääset sankarien aukion lähelle, kun taas Széchenyi fürdő -pysäkiltä pääset nousemaan lähemmäs Széchenyin kylpylää.

DSC07839

DSC07802
Komeita patsaita Sankareiden aukiolla.

Olin Unkarissa heinäkuussa 2018.

DSC07262

DSC07331

DSC07666
Kesäiltaisin moni pakkaa viinit ja muut juomat mukaan ja kokoontuu illanviettoon puistoihin.
DSC07611.jpg
Iltaa viettämässä puistossa.

DSC07183

DSC07186
Loma aluillaan ja miljoona suunnitelmaa mielessä. Elias Jääskinen
DSC07714
Juutalaiskortteleiden rosoa.

DSC07243

DSC07770
Kirjakaupat ovat must-paikkoja kaupunkilomilla! Tämä pieni söpö kirjakauppa on nimeltään Atlantisz Könyvsziget.
DSC07742-03
Juutalaiskortteleilla tunnelmoimassa. Elias Jääskinen

Lue lisää:

Maanlaisista tunneleista, Gellért-vuoresta ja luolakirkosta Budapestin Budan alueella.

Risteilystä kuvankauniilla Pietarin Neva-joella.

Tunnelmista ja kokemuksistani Sloveniassa.

Vinkeistä Dominikaanisen tasavallan reissulle.

Kauneimmista kaupunkinäkymistä Puerto Ricossa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Teksti ja kuvat: 
Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s