Monipuolinen Slovenia – 8 ihanaa reissuvinkkiä

Pieni mutta niin monipuolinen Slovenia lumoaa jylhillä lumihuipuillaan, vehreillä maaseutumaisemillaan, keskiaikaisella arkkitehtuurillaan ja maukkaalla ruuallaan. Mutta mitä tehdä? Tai minne mennä? Kirjoitin vinkkijutun Slovenian matkaa harkitseville.

1. Koe pääkaupunki Ljubljana

Moni ihastuu Ljubljanaan sen verkkaisen tunnelman ja söpöyden vuoksi. Pääkaupungin vanha keskusta on suljettu autoilta, joten rento tunnelma on taattu. Tutustu eläväisen Central Marketin ruokatoriin sekä sen liepeillä järjestettävään Open Kitchen -tapahtumaan, jossa paikalliset kokit tekevät ruokaa. Ruokatori on auki arkisin ja lauantaisin. Open Kitchen -tapahtuma pyörii perjantaisin maaliskuun puolivälistä lokakuun loppuun.

Kaupunkia voi ihastella niin ylhäältä käsin kuin seilaten Ljubljanica-joella. Nouse Ljubljana Castlen torniin vaikkapa päivällä ja lähde illalla veneajelulle joelle! Harkitse myös, että tutustut kaupunkiin pyörän selästä. Voit kierrellä helposti eri paikkoja tai suunnata vaikkapa suureen Tivoli-puistoon nauttimaan vehreästä tunnelmasta. Lomaa helpottaa myös se, että pullovettä ei tarvitse koko ajan hankkia, koska vesi on täysin juomakelpoista.

Slovenia

Slovenia

Slovenia
Poseeraus Ljubljanica-joen yllä. Kuva: matkabloggaaja/toimittaja Inka Khanji

2. Vuokraa auto ja lähde seikkailulle

Pieni Slovenia taipuu ehdottomasti autollisen tarpeisiin. Välimatkat ovat lyhyitä, joten tunnelmasta toiseen pääsee näppärästi ratin takaa ja maisemat hivelevät silmää. Koe Koillis-Slovenian Pomurjen maaseudun nummet ja pikkuiset kylät, Alppien vuoristoiset näkymät sekä kaupunkien lumo. Maassa on toisaalta myös hyvät bussi- ja junayhteydet, joten niidenkin turvin voi reissunsa rakentaa.

Keski- ja Itä-Euroopassa roadtrippiä tekevälle Slovenia on mainio maa naapurimaiden ohessa. Slovenian naapureita ovat Italia, Itävalta, Kroatia ja Unkari.

Slovenia

Slovenia

3. Satsaa luontokohteisiin

Luontoelämysten perässä reissaavalle Slovenia on mainio kohde. Ljubljanasta noin 50 kilometrin päässä sijaitseva Bledjärvi tarjoaa kauniit maisemat sekä mahdollisuuden vierailla niin legendaarisella kirkkosaarella kuin jyrkänteellä kohoavalla Bledin linnalla (Bled Castle). Järven selällä voi vaikka supata tai meloa, ja sen ympäristössä patikoida tai pyöräillä.

Bledjärveä vähemmän turistisoitunut vaihtoehto on puolestaan siitä noin puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Bohinj-järvi. Molempien järvien ympäristössä löytyy Juliaanisten alppien komeat huiput, joten haastavampiakin vaellusmahdollisuuksia on tarjolla. Bledjärven liepeiltä alkavan Triglavin kansallispuiston kirkas Soca-joki houkuttaa hurjat vesiurheilijat yhteen: laske koskea tai melo nauttien upeista maisemista.

Slovenia

Slovenia

4. Lumoudu luolista

Maan päällä voit kokea Sloveniasta vain puolet, koska loput löytyvät maan alta, vitsaili eräs opas Slovenian-matkallani. Lauseellaan hän viittaisi Slovenian uskomattomiin luolaverkostoihin, joista osa on maailmankuuluja. Itse en päässyt reissulla luolissa käymään, mutta toivon, että menet puolestani, koska ne ovat kuulemma todella upeita.

Tässä muutama kuuluisa vaihtoehto: Postojnan luolat (Postojna Cave) sijaitsevat noin tunnin ajomatkan päässä Ljubljanasta, ja voit kokea ne luolajunan kyydistä käsin.  Jylhä Kostanjevica Cave sijaitsee Kaakkois-Sloveniassa pikkukaupunki Kostanjevica na Krki lähellä. Lisäksi lännestä löydät kuuluisat Škocjanin luolat (Škocjan Cave) ja Vilenica Cave -luolan.

Slovenia

5. Intoudu ruokakulttuurista

Slovenian omaleimainen ruokakulttuuri innostaa varmasti kulinaristia. Ruokakulttuuri vaihtelee ympäri maata, mutta yleisesti sanottakoon, että liharuuan ystävälle löytyy varmasti valinnanvaraa. Samoin erilaiset makeat ja suolaiset kääryleet ((štruklj ja štrukelj)) kuuluvat slovenialaisen keittiön erikoisuuksiin.

Itse pääsin erityisesti Pomurjessa tutustumaan Styrian ja Prekmurjen alueen ruokakulttuuriin, joka luonnollisesti heijastuu myös muualla maassa. Tyypillinen raaka-aine on kurpitsansiemenet ja niistä valmistettu täyteläinen kurpitsansiemenöljy. Öljyä käytetään lukuisissa ruuissa, joten siltä tuskin voi välttyä. Myös erilaiset keitot kurpitsakeitosta perinteiseen kanakeittoon kuuluvat repertuaariin.

Jälkkäreissä hyödynnetään paljon omenaa. Eräs erikoinen vaihtoehto on 17-kerroksinen kakku Prekmurska Gibanica, jossa on monenlaisia täytteitä omenasta saksanpähkinöihin. Joskus niiden ”rasvakerroksessa” käytetään laardia eli ihraa!

Slovenia

Slovenia

Slovenia

Slovenia

Slovenia

6. Tutustu Mariboriin

Maan toiseksi suurin kaupunki Maribor on toistaiseksi pysynyt turistimassoilta aika rauhassa. Siellä voi aistia aidon Slovenialaisen tunnelman. Kaupungin vanhassa osassa kannattaa käydä ihastelemassa arkkitehtuuria ja kiertelemässä söpöjä putiikkeja. Historianystävä voi käydä tutustumassa kaupungin tunnettuun fransiskaanikirkkoon (Bazilika Matere Usmiljenja) ja romaaniseen Mariborin tuomiokirkkoon (Mariborska stolnica) sekä ottaa suunnaksi Maribor Town Hallin (Mariborski rotovž) ja sen kuuluisan, mielenosoituksellisesti vinoon rakennetun, tornin.

Viinikaupunki Maribor pitää hallussaan myös maailman vanhimman viinin ennätystä. Kaupungissa järjestetään suuri juhla viinikulttuurin kunniaksi Martinpäivänä (St. Martin’s Day) 11. marraskuuta. Silloin kaupungin Freedom Square -aukio on täynnä iloista juhlakansaa ja ohjelmaa.

Slovenia

SloveniaSloveniaSlovenia

7. Maistele viinejä

Kuten edellinen vinkkiosio jo antoi ymmärtää, viini on tärkeä osa slovenialaista kulttuuria. Siksi maa on mahtava kohde viininystävälle. Erityisesti Pomurjen alue on hyvä kohde valkoviinistä pitäville, koska siellä lähes kaikki tuotettu viini on valkoviiniä. Maan eteläisen osan eli lower carniolan viinitilat ovat puolestaan tunnettuja nuorista ja hedelmällisistä viineistään. Lännessä vallitsevat sekä puna- että valkoviinit.

Voit esimerkiksi kierrellä viinitiloilla tai -kellareissa ja käydä maistelemassa niiden erikoisuuksia. Viinimaisteluiden hinnat vaihtelevat, mutta esimerkiksi alle 10 eurolla voi joissakin paikoissa jo päästä maistelemaan useita lasillisia.

Kokeile trendikästä oranssiviiniä. Oranssiviini on kuin valkoviiniä, joka tehdään punaviinin tyylillä eli rypäleen kuoret jätetään rypäleisiin käymisprosessin ajaksi. Niin se saa makunsa ja erikoisen värinsä.

Slovenia

Slovenia

8. Muista myös kiehtova Piran

En itse ole ollut Piranissa, mutta olen lukenut siitä joskus artikkelin. Piran on kaunis välimerellinen kaupunki Slovenian lounaisosassa Adrianmeren rannikolla Piraninlahdella. Sen vanhan kaupungin kapeat kujat ja viehättävä arkkitehtuuri vievät helposti matkailijan sydämen. Sen sanotaan olevan aivan kuin Venetsia – vain ilman kanaaleja.

Olin Sloveniassa huhtikuussa 2018.

Slovenia

Slovenia

Slovenia
Mariborissa. Kuva: matkabloggaaja/toimittaja Inka Khanji

Slovenia

Slovenia

Slovenia

Slovenia

Slovenia

Slovenia

Matka oli järjestetty pressimatka. Järjestäjä: Slovenian valtion matkailutoimisto, Luxury Slovenia, I feel sLOVEnia www.slovenia.info

Lue lisää:

Risteilystä kuvankauniilla Pietarin Neva-joella.

Tunnelmista ja kokemuksistani Sloveniassa.

Vinkeistä Dominikaanisen tasavallan reissulle.

Kauneimmista kaupunkinäkymistä Puerto Ricossa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Teksti ja kuvat: 
Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s