Ihanat kiinalaiset puutarhat Jiangsun maakunnassa

On söpöjä pyöreitä ovia, ikivanhoja bonsaipuita sekä suloisia lampia ja paviljonkeja. Kiinan reissulla vierailin muutamissa näyttävissä puutarhoissa. Monet kiinalaiset puutarhat ovat kuuluisia kauneudestaan ja pitkästä historiastaan, ja kaiken lisäksi niiden takana on usein mystiikkaa ja merkityksiä.

Pääsin käymään kolmessa eri puutarhassa. Yksi niistä sijaitsi Nanjingissa, toinen Sūzhōussa ja kolmas kanaalikaupunki Tonglissa. Lähde kuvakierrokselle kaikkiin.

1. Nanjing – vehreä Zhān Garden

Nanjingin Zhān Gardenissa kaupungin hälinä tuntuu kadonneen. Yhtäkkiä olen keskellä jonkinlaista keidasta, vaikka juuri äsken kävelin kaupungin eläväisillä kaduilla.

Zhān Garden on Nanjingin vanhin puutarha ja sen historia ulottuu kauas Ming-dynastian ajoille, jolloin puutarhan ensimmäinen versio sai alkunsa. Puutarha tuhoutui Taiping-kapinan (1850–1864) aikana, mutta myöhemmin vuonna 1960 se rakennettiin takaisin kuntoon vanhoja perinteitä mukaillen. Puutarhasta löytyy viehättäviä polkuja, paviljonkeja ja lampia sekä Taiping Heavenly Kingdom History -museo, jossa on nähtävillä kapinan aikaisia esineita, kuten uniformuja ja aseita.

Nanjing

Kliseisesti sanottuna puutarha on juurikin keidas keskellä kaupunkia. Sinne eivät kuulu autojen äänet tai kadun kuhina. Järkevintä puutarhoissa on vierailla aamulla tai aamupäivällä, jolloin kävijöitä on vähemmän ja rauhallisen tunnelman saa maksimoitua.

Nanjing

Nanjing

Nanjing

Nanjing

Nanjing

Nanjing

Nanjing

Haluatko Zhān Gardeniin?

Missä sijaitsee? Zhān Garden sijaitsee Nanjingin eteläosassa lähellä vilkasta ja perinteikästä Confucius temppelin aluetta. Voit ottaa helposti taksin kadulta mistä päin kaupunkia tahansa ja suunnata alueelle. Zhān Gardenin tarkempi osoite on 28 Zhanyuan Rd, Qinhuai Qu, Nanjing Shi, Jiangsu Sheng, Kiina, 210001.

Nanjing

2. Sūzhōu- mystinen Humble Administrator’s Garden

Sūzhōun Humble Administrator’s Garden -puutarhassa käynti osoittautuu varsin symboliseksi ja henkiseksi vierailuksi. Puutarhassa ryhmäämme kierrättää opas, joka vuolaasti kertoo, miten pienilläkin asioilla on paikassa merkitys. Tyypilliset neljä elementtiä puutarhoissa ovat vesi, puut, kalliot sekä rakennukset eli esimerkiksi paviljongit ja temppelit. Vesi merkitsee vaurautta, kalliot energiaa, puut pitkää elämää ja rakennukset kotia.

Myöskään lootuskukat ja bambupuut eivät jää huomiotta. Lootuskukka symboloi onnea ja valaistumista, bambu puolestaan esimerkiksi nöyryyttä ja yksinkertaista elämää. Paviljongin pyöreä ovi kertoo, miten kohdella muita: lempeästi ja sydämellä. Kulmikas pöytä, miten itseä: kunnioituksella ja periaattein.

Jossain vaiheessa opas alkaa puhua pahoista ja hyvistä hengistä; siitä, kuinka arkkitehtuurilla voidaan oppien mukaan varmistaa hyvien henkien liikkuminen puutarhassa. Tässä yhteydessä hän puhuu kummituksista, vainajahengistä, jotka ovat myös olennainen osa henkimaailmaa. ”Kummitukset elävät kanssamme, mutta heitä ei vain voi nähdä, vaikka heitä on kaikkialla. Ne, jotka pelkäävät kummituksia, eivät ole sinut henkisen puolensa kanssa”, hän sanoo. Kieltämättä tällainen mystisyys tuo puutarhoihin aivan uudenlaisen tarkastelukulman. Esimerkiksi yhden teorian mukaan siksak-mallisen sillan uskotaan vaikeuttavan pahojen henkien liikkeitä.

Suzhou

Myöhemmin tapaamme paviljongissa vanhan miehen, joka on omaksunut buddhalaisen  askeettisen elämäntavan. Hän tulee puutarhaan joka päivä pienen radionsa kanssa vain istumaan, miestiskelemään ja nauttimaan paikan kauneudesta. Rehellisesti sanottuna hän vaikuttaa onnellisimmalta ihmiseltä, jonka olen tavannut – selvästi löytänyt elämäänsä sen jonkin henkisen palikan, jota stressaantuneet työmyyrät pakenevat arjen neurooseihin, to do -listoihin ja itsensä loputtomaan ruoskimiseen.

Suzhou

Suzhou

Suzhou

Suzhou

Suzhou

Suzhou

Suzhou

Tongli

Tongli

Haluatko Humble Administrator’s Gardeniin?

Missä sijaitsee? Puutarha sijaitsee Sūzhōun kaupungissa noin 220 kilometrin päässä Nanjingistä. Nanjingista Sūzhōuhun pääsee kätevästi esimerkiksi luotijunalla jopa puolessatoista tunnissa. Sūzhōun vierailua kannattaa harkita myös vanhan kaupungin ja putiikkien vuosi. Kaupungin vetonaula on tunnelmallinen Pingjiang Lu -katu. Puutarhan osoite on 178 Dongbei St, Gusu Qu, Suzhou Shi, Jiangsu Sheng, Kiina, 215001.

3. Tongli – romanttinen Tuisi Garden

Yli 1000 vuotta vanhassa Tonglin kanaalikaupungissa voi nähdä vaikuttavia Unescon maailmanperintökohteita. Yksi upea on Tuisi (Retreat & Meditation) Garden, joka on perustettu Qing-dynastian aikoina vuonna 1886.

Miljööseen kuuluu lukuisia kauniita rakennuksia. Erityisesti niiden arkkitehtuuri kaappaa huomioni. Ihastelen kiemurtelevia ikkunaristikoita ja ovia. Viimeistään tässä puutarhassa valkenee, että Kiinassa käydessä puutarhojen harmoniaa ja eleganssia ei todellakaan kannata missata.

Kokonaisuudessaan Tuisin puutarhassa pinta-alaa on 6600 neliömetriä. On bonsaipuita, kukkasia, kiemurtelevia polkuja… ja sitten lammessa ui lukemattomia tulipunaisia karppeja! Paikassa voisi todellakin – nimensä mukaisesti – päästä meditatiivisiin tunnelmiin.

Tongli

Tongli

Tongli

Tongli

Tongli

Tongli

Haluatko Tuisi Gardeniin?

Missä sijaitsee? Puutarha sijaitsee Tonglin vanhassa kanaalikaupungissa. Vanhan kaupungin puutarhoissa ja kaduilla pääsee liikkumaan vapaasti 100 yuanin eli 13 euron hintaisella pääsylipulla. Tongli sijaitsee noin 40 minuutin ajomatkan päässä Sūzhōusta. Voit matkata kaupunkiin bussilla tai esimerkiksi hyödyntämällä bussia ja metroa. Jälkimmäiseen vaihtoehtoon löytyy hyvät ohjeet Top China Travel -sivustolta.

Mikä Jiangsun maakunta?

Miten pääset? Jiangsun maakunta sijaitsee Kiinassa itärannikolla. Voit ottaa lennon esimerkiksi Nanjingiin tai Shanghaihin. Esimerkiksi Finnair lentää suoraan molempiin. Maakunnassa voi kierrellä hyödyntäen paikallisia junia, luotijunia ja busseja.

Vierailin puutarhoissa Kiinan matkalla toukokuussa 2018.

Nanjing
Zhān Garden.
Nanjing
Zhān Garden.
Nanjing
Zhān Garden.
Tongli
Humble Administrator’s Garden.
Suzhou
Tuisi Garden.
Suzhou
Humble Administrator’s Garden.
Suzhou
Humble Administrator’s Garden.
Matka oli järjestetty pressimatka, josta kirjoitan juttuja Fokus Median aikakauslehdille. Järjestäjä: Finnair

Lue lisää:

Siitä, miten matkailu Kiinassa muutti maailmankuvaani.

Lähde kierrokselle Taiwanin kuvankauniille Sun Moon Lake -järvelle.

Tutustu Malesian paratiisisaareen Mantananiin.

Teksti ja kuvat: 
Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s