Slovenian maisemia – 5 tunnelmointipalaa reissulta

Minun on myönnettävä, että Euroopan kohteet ovat jääneet hieman sivuun matkasuunnitelmissani viime vuosina, koska eksoottiset maisemat, villit viidakot ja huojuvat palmupuut vetävät meikäläistä niin kovin puoleensa. Muistan kuitenkin käyneeni jonkin keskustelun vuoden vaihteessa siitä, mitkä maat Euroopassa erityisesti kiinnostavat minua. Yhdeksi niistä mainitsin Slovenian – tietämättä, että minulle tarjoutuisi mahdollisuus suunnata sinne pian. Sain nimittäin viime maaliskuussa yllättävän kutsun lähteä pressimatkalle matkajuttua varten. Oli selvää, että tartuin tilaisuuteen empimättä – ovathan matka-artikkelit toimittajana niin lähellä sydäntäni!

Neljän päivän intensiivinen reissu tarjosi mahtavan seuran lisäksi mahtavat maisemat. Pääasiassa omatoimimatkoja tehneenä tällainen porukkamatka oli minulle siten pitkään aikaan uudenlainen ja hauska kokemus: sain paljon hyviä muistoja ja kirjoitettavaa blogiin, ja mikä parasta uusia matkailusta innostuneita tuttuja seurueemme matkabloggaajista ja toimittajista. Tämän ensimmäisen Slovenian postauksistani haluan omistaa maan upeille maisemille. Valitsin tähän postaukseen muutamia kauneimpia maisemakuvia Slovenian reissukuvieni arkistosta. (Luvassa lisää Slovenia-juttuja blogiin lähiviikkoina.)

Jos harkitset matkaa Keski- tai Itä-Euroopan suunnille, suosittelen ainakin poikkeamaan Sloveniassa. Pieneen maahan mahtuu kovin monenlaisia maisemia ja tunnelmia. Välimatkat ovat lyhyitä ja taittuvat helposti vaikkapa vuokra-autolla. Parasta on kuitenkin rauha, joka yhdistää kaikkia noita Slovenian upeita paikkoja – hengasitpa sitten Ljubljanan kaduilla tai Pomurjen maaseudulla, eräänlainen verkkainen ja seesteinen tunnelma vain siivilöi koko maata. Aistitko sinäkin sen näistä kuvista?

1. Ljubljana yläilmoista

Slovenia
Ljubljana Castlen näkymät lumoavat. Annabella Kiviniemi

Pääkaupungissa Ljubljanassa kuljeksimisen jälkeen on hauska nousta katsomaan katukuvaa korkealta Ljubljana Castlen tornista käsin: ylhäältä näkyy lukemattomia punaisia kattoja ja kauempana vehreää metsää sekä vuorten siluetteja. Jos pidät korkeista paikoista, vieraile linnassa. Itse ainakin rakastan korkeita paikkoja!

Hauskinta linnan yltä on tietenkin bongailla erityisesti niitä katuja, joilla itse käveli hetki sitten. Tunnelma alhaalla keskustan kaduilla on samaan aikaan suloisen eloisa, samaan aikaan rauhallinen – asuuhan pääkaupungissa maltillisesti alle 300 000 asukasta. Yksi tekijä rauhaisuuteen pienen väkimäärän lisäksi on se, että kaupungin keskusta on suljettu autoilta.

2. Sumuinen aamu Otočecin linnalla

Slovenia
Ilma oli kostean sakea sumusta Otočecin linnalla. Annabella Kiviniemi

Sumua, sumua ja sumua. Kukapa ei rakastaisi sumua, kun sen verhoo puut ja rakennukset sisäänsä saaden ne näyttämään lumoavan aavemaisilta. Slovenian kaakkoisosassa sijaitseva Otočecin linna (Otočec Castle) on upea näky aamuisessa usvassa. Jos maisemaan ilmestyy vielä alueella tyypillisiä valkeita joutsenia, tunnelma on taattu. Aavemaisista sääolosuhteista on tosin tuuria kiittäminen. Jos siis aurinko ei osu sinunkaan lomallesi, toivo sitten sumua.

Linnasta toki nauttii säästä riippumatta. Sen sisällä toimii viiden tähden hotelli ja huippuravintola, jotka täyttävät takuulla tasokkaita palveluja kaipaavan matkailijan tarpeet. Sanoisin, että paikka on juuri täydellinen vaikkapa lemmenlomalle.

Slovenia
Otočec Castle ja kevään kukkivia puita. Annabella Kiviniemi

3. Kävely Kostanjevica na Krkin pikkukylässä

Slovenia
Kostanjevica na Krkin kylän maisemia. Annabella Kiviniemi

Tyhjiä katuja, suloisia siltoja ja kauniita taloja joen varrella. Huokailin ihastuksesta ollessani aamuisella kuvausretkellä hiljaisessa pikkukylässä Kostanjevicassa Kaakkois-Sloveniassa. Voisipa täällä asua, sitä saattaa hetken jopa absurdisti ajatella – todellisuudessa pikkukylissä vierailu sopii minulle paljon paremmin kuin sellaisiin pysyvästi asettuminen.

Kyseisessä, maan pienimmässä kylässä asuu vain noin 700 asukasta. Siellä voi siis irtautua arjesta ja sen kiireistä. Jos luonto kiinnostaa, lähiseudulla on mahdollista tehdä vaellusretkiä tai vaikkapa käydä retkellä lähistöllä sijaitsevassa luolassa Kostanjevica Cavessa.

4. Bledjärven lumo

Slovenia
Bledjärven upeaa maisemaa kelpasi ihmetellä. Annabella Kiviniemi

Alpit lumihuippuineen, auringossa kimalteleva Bledjärvi ja keskellä saarta kirkko legendoineen ja perinteineen. Paikka on siis varmasti jokaisen romantikon mieleen. Ihastuttavien maisemien lisäksi suosittu perinne vetää väkeä kirkolle. Sen mukaisesti vierailijat soittavat kelloa kolmesti narusta vetämällä ja toivovat samalla jotakin.

Bledjärvellä on oma taikansa toden totta, ja näin turistisesongin ulkopuolella, kevät-aikaan, vetonaula on sopivasti rauhallisempi. Esimerkiksi omaa vuoroa ei tarvinnut lauantaina iltapäivällä jonottaa kauaa – toisin kuin kuulemma etenkin elokuussa ihailijoita piisaa.  Mielestäni kuitenkin paikassa on kauneinta ehdottomasti oma hetki: se, että etsii hetkeksi omaa tilaa ja antaa katseen levätä upeissa lumihuipuissa ja vaipuu  ajatuksiin.

5. Maaseudun rauha

Slovenia
Kuva on otettu Firbasin farmilta Koillis-Sloveniasta. Annabella Kiviniemi

Kuvittele hiljainen maaseutumaisema, lintujen laulua ja lämmin kevätaurinko kasvoilla. Ihania nummimaisemia, laitumilla käyskenteleviä kotieläimiä, viiniviljelyksiä, suloisia pikkukyliä ja hauskoja maalaistaloja! Moista idylliä riittää Sloveniassa ympäriinsä esimerkiski koillisessa Styrian ja Prekmurjen alueilla, jotka ovat kuuluisia valkoviineistään.

Maaseutu kutsuukin erityisesti kulinaristeja sekä viininystäviä. Myös kaltaiselleni levottomalle sielulle maaseutu tekee joskus oikein hyvää – jokin sen ympäristössä rauhoittaa sopivana annoksena. Koska pidän kulkuneuvoista, nautin erityisen paljon pelkästään siitä, että istuin auton kyydissä ja katselin ikkunasta maan kauniita maalaismaisemia.

Slovenia
Bledjärvellä nauttimassa. Kuva: matkabloggaaja/toimittaja Inka Khanji
Slovenia
Kuva kauniin Otočecin linnan pihalta. Annabella Kiviniemi

Olin Sloveniassa huhtikuussa 2018.

Matka oli järjestetty pressimatka. Järjestäjä: Slovenian valtion matkailutoimisto, Luxury Slovenia, I feel sLOVEnia www.slovenia.info

Lue lisää:

Risteilystä kuvankauniilla Pietarin Neva-joella.

Kauneimmista kaupunkinäkymistä Puerto Ricossa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Upeista auringonlaskuista, joita ihastelin Borneon reissulla.

Ensimmäisestä matkastani yksin Taiwanissa ja sen tuomista aatoksista ja seikkailuista.

Teksti ja kuvat: 
Bellan matkassa © Annabella Kiviniemi

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s